Fotgängare som tittar ned i mobilen har blivit ett stort problem i trafiken. De kan gå rakt på ett övergångsställe. Men alla vet inte vilka regler som gäller.
– Det gäller även om gångaren går och tittar i sin mobiltelefon, säger trafikpolisen David Askeröd.
Det finns några saker som retar upp bilförare riktigt mycket. En av dem är fotgängare som går rakt ut över ett övergångsställe medan de stirrar ner i sina mobiler och har lurar i öronen. Det här ligger på alla topplistor när bilförare får lista det som gör dem mest irriterade i trafiken.
– Bilföraren har det stora ansvaret, det är den som ska lämna företräde. Det gäller även om gångaren går och tittar i sin mobiltelefon, säger trafikpolisen David Askeröd.
Enligt trafikförordningen ska en fotgängare visa omsorg och vara förutseende. Men trots detta bötfälls de inte om de går ut i gatan och stirrar i sina mobiler.
– Det är skillnad om gångare hoppar rakt ut i gatan, eftersom man ska visa sin avsikt, säger David Askeröd.

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har forskat mycket i förhållandet mellan bilförare och cyklister/gångare. I trafiken uppstår många irritationsmoment och forskarna tycker att bilförare bär det stora ansvaret.
– När vi har tittat på detta så har vi också undersökt förhållandet mellan cyklister och bilister. Om bilföraren har en bild av att staden är min kan allt förutsägbart bli störande. Allra helst eftersom gångar och cyklister är oförutsägbara, säger Sonja Forward, forskare och psykolog på VTI.
Många bilister har lätt för att fatta humör. Allra helst om gångare eller cyklister verkar strunta i dem.
– En cyklist eller gångare kan dyka upp var som helst. Det förstör körningen och man kanske blir rädd eftersom man är rädd att det ska hända något, säger Sonja Forward.
I många länder har det blivit böter på att mobilstirra medan man går. Men i Sverige finns inga sådana planer.
– Om jag kör i staden så gör jag det på deras villkor. Den som sitter bakom ratten ska ha superkoll och hålla så låg hastighet att man kan bromsa i tid, säger Sonja Forward.
Psykologen lägger ansvaret på bilföraren. Istället för att bli arg på andra, tycker hon att man ska rannsaka sig själv för att hitta ilskans rot.
– Det är lätt att bli irriterad på andra i trafiken om man inte ser sin egen svaghet. Då är det lättare att lägga över den på andra för att må bättre själv, säger Sonja Forward.
Även om en gångare går rakt ut mobilen framför ögonen, så har den rätt i lagens ögon.
– Även om man går och tittar i telefonen är det som sagt bilistens ansvar. Så länge en gångare visar sin avsikt har den gjort sitt, säger David Askeröd.
Forskaren vädjar till alla bilförare att besinna sig.
– Det behövs mer empati för varandra, att man visar hänsyn, allra helst i sådana tider som vi lever i, avslutar Sonja Forward.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.