Första fallen i Sverige: Får sina bilar förverkade

Två män förlorar bilar de ägde efter beslut i svensk domstol. Bägge männen saknade redovisade inkomster. Det är de första fallen enligt den nya lagen om självständigt förverkande.

En 21-åring menade att han köpt sin Volvo V70 för pengar han fått i födelsedagspresent. En 52-åring hävdade att han bara lånat den Mercedes som var registrerad i hans namn. Men domstolen ansåg att det var mer troligt att bilarna var finansierade genom brottsliga medel – och beslutade att förverka dem genom nya lagen om självständigt förverkande.
– Det är jätteviktiga domar, säger Karin Jensen vid polisens nationella operativa avdelning, till GP.

Lagen trädde i kraft i november förra året och gör det möjligt för polisen att beslagta egendom utan att koppla den till ett specifikt brott. Det räcker att det finns skäl att tro att tillgångarna härstammar från brottslig verksamhet. Sedan dess har polisen beslagtagit tillgångar värda 35 miljoner kronor, inklusive bilar, smycken och kontanter. Just nu pågår 185 ärenden, enligt GP. För att en beslagtagen egendom ska förverkas permanent krävs domstolsbeslut. Nu har de första domarna fallit.

Foto: Polisen

Den första gäller en Volvo V70 som en 21-årig man i Halmstad köpte för 53 000 kronor. Enligt åklagaren hade han inga lagliga inkomster som kunde finansiera bilen. Mannen hävdade att pengarna kom från en födelsedagspresent, men kunde inte bevisa det. Tingsrätten beslöt därför att bilen skulle tillfalla staten.

Det andra fallet rör en Mercedes värd 180 000 kronor, registrerad på en 52-årig man utan redovisade inkomster de senaste fem åren. Han påstod att han endast lånat bilen, men domstolen ansåg att det var mer sannolikt att den finansierats genom brottsliga medel. Även denna bil förverkades. Förverkad egendom säljs eller förstörs beroende på vad det handlar om. Polisen anlitar externa aktörer för försäljning, medan vissa föremål aldrig hamnar på marknaden igen.

Den nya lagen har väckt debatt eftersom den innebär att egendom kan beslagtas utan att ägaren dömts för något brott. Kritiker anser att det leder till en omvänd bevisbörda, medan polisen menar att den riktas mot organiserad brottslighet och att åklagaren fortfarande måste styrka sina påståenden i rätten.
– Om du inte kan förklara hur du har råd med en bil eller en Rolex, då kan det vara nog för att vi ska ta det ifrån dig, säger Karin Jensen.
LÄS MER: