Filmen som avslöjar Teslas bluff

Teslas reklamvideo där nya Cybertruck kör ifrån en Porsche har blivit ifrågasatt och kallad bluff. Här är det oberoende racet som visar att tvivlen var högst befogade.

När superhypade Tesla Cybertruck till sist lanserades var en av de största snackisarna Telsas egna reklamfilm, där klassiska Porsche 911 ställdes mot nykomlingen i ett tvåmanna race. En rapp liten sportbil mot en fullskalig el-truck kändes på förhand väldigt ojämnt i mångas ögon.

När det rullades ut ett släp, med en Porsche 911 lastad ovanpå, till den redan dubbelt så tunga Cybertruck växte tvivlen. Men när den rymdlika trucken med släpet bakom rullade in över mållinjen före den nätta sportbilen var det många som häpnade. Vissa jublade, andra sågade. 

Många var skeptiska och flera undrade om testet verkligen utförts korrekt. En av dem var den berömda youtubern Jason Fenske vars undersökningar visade att racet genomförts på en kortare distans, det vill säga omkring 200 meter, än den mer konventionella sträckan på det dubbla. Detta gav en fördel för Cybertrucken enligt youtubern som menar att elmotorn är snabbare på korta sträckor.

Men de riktigt skeptiska var fortfarande inte helt nöjda. De ville att testet skulle göras om av en oberoende part istället för Tesla själv. Vilket var precis vad den kanadensiska Youtube-kanalen Throttle House gjorde. Under gårdagen släpptes videon där utövarna James och Thomas tävlar mot varandra i en Tesla Cybertruck Cyberbeast mot en Porsche 911 Turbo S. Värt att notera är att Turbo S är den snabbast i sitt slag och att man i Tesla-videon sägs ha använt sig av en Carrera. Å andra sidan slapp Cybertruck släpet.

Med det sagt vinner Porschen enkelt. Men Cybertrucken leder ganska länge. Värt att ha i åtanke är att Cybertrucken med sin storlek är betydligt mindre aerodynamisk än 911. Luftmotståndet ökar dessutom exponentiellt i högre hastigheter.

Så hur ska detta summeras? Det är lite upp till var och en. Teslas video må vara missvisande. Så överlägsen som den framställs verkar den ju inte vara. Samtidigt kan man välja att imponeras över hur bra Cybertruck står sig mot en av de mest etablerade och framstående sportbilarna som finns.