Fiasko för AI-körda bilar som utmanade The Stig

Den välkända karaktären The Stig från Top Gear utmanade två racerbilar styrda av AI. Tävlingen kördes på Yas Marina-banan som varit värd för flera Formel 1 race sedan 2009. Testet slutade med ett stort fiasko – för AI. 

The Stig var den hemlige testföraren i Top Gear som programleddes av Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond. Totalt har det sänts 240 avsnitt under 29 säsonger. The Stigs uppgift i programmet var att hastighetstesta bilar som användes i de olika avsnitten. Karaktären visades alltid i racingoverall och hjälm med ett tonat visir så hans identitet hela tiden skulle vara anonym. 

Motortidningen Top Gear skulle göra ett test där de ville se hur snabba AI-styrda racingbilar från Abu Dhabi Autonomous Racing League egentligen var. Till sin hjälp valde de då att ta in The Stig. 

Så ser det ut när AI analyserar sin körning.
Den självkörande racerbilen.

De AI-styrda racingbilarna har förbränningsmotorer, men besitter inte samma typ av kraft som finns hos bilarna som körs av Max Verstappen eller Lewis Hamilton i Formel 1. I stället för att ha en förare i bilen styrs de av en radar och sensorer som hela tiden analyserar data de tar in i realtid och sedan reagerar utifrån det. AI:n försöker hela tiden lära sig de bästa ställena på banan för acceleration och inbromsning för att kunna utveckla sin egen tid. 

Tävlingarna i Abu Dhabi Autonomous Racing League körs av bilar med olika typer av styrkor för att göra det mer spännande. Några är bättre vid kurvor och andra snabbare på att accelerera på raksträckor. Bilarna körs alla samtidigt på banan, vilket ofta kan skapa överraskningar precis som F1-tittare är vana vid. 

Nu över till testet där en av dessa bilar skulle ställas mot The Stig vid Yas Marina-banan i Abu Dhabi. Top Gear-figuren lyckades med sin fyrcylindriga racingbil ta en tid på 1 minut och 52 sekunder. Det är några sekunder långsammare än Max Verstappens rekord på 1 minut och 26 sekunder som han lyckades med 2021. 

När det var dags för bilen som skulle styras av AI fick den först köra några testvarv innan det tillslut var dags för den riktiga prövningen. Men innan lamporna ens hade slocknat vid startlinjen började bilen att brinna. Tur nog var personal snabbt framme med brandsläckaren och lyckades rädda bilen. Tyvärr var den inte körduglig, men det fanns en reservbil. 

Reservbilen var dock inte mycket till uppgradering från originalet då den körde av banan redan innan det första tidsbestämda varvet. Experimentet blev alltså ett stort misslyckande. AI-bilarna lyckades aldrig komma till start, men Top Gear kunde mäta tiderna som gjorts av den första bilens testrundor och fick då ett resultat som var 10 sekunder långsammare än The Stig. AI lär utvecklas till att bli ännu bättre inom de närmsta åren, men racerförare som The Stig kommer nog ha ett övertag i några år till.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester