Farliga missen vid köp av dieselbil

Var försiktig när du köper en dieselbil privat. Om AdBlue inte fungerar kan du få stora problem.
– Köplagen gäller när två privatpersoner genomför en bilaffär, säger Ulf Stefansson på Fordonsjuristen.

Avgasreningssystemet AdBue hemsöker många bilägare. Systemet går lätt sönder och kostar stora pengar att reparera. Därför väljer många att koppla ur det. Om du köper en dieselbil av handlare måste den upplysa dig om AdBlue-systemet inte är aktivt.
– Ja, annars är fordonet behäftat med en avvikelse som ej redogjorts för och felets art är av allvarlig karaktär kan man säga, säger Ulf Stefansson.

En av Carups läsare har köpt en dieselbil privat. Efter ett tag upptäckte hen att AdBlue inte fungerade.
– Har man rätt att häva köp när man köper privat om AdBlue anordningen är trasig eller urkopplad?
Det undrar en av våra läsare.
– Det råder avtalsfrihet så det går att avtala om det mesta. Om varan inte överensstämmer med de egenskaper som säljaren lämnat före köpet kan det finns ett köprättsligt fel på varan, säger Ulf Stefansson.

Att koppla ur AdBlue-systemet har blivit allt vanligare. Nya kontroller i besiktningen kan avslöja det och annat fusk.

Om du köper en dieselbil av en handlare är fallet solklart. Ett företag måste vara väl förtrogen med sin vara. Även om bilhandlaren inte känner till några problem med AdBlue, får du rätt hos Allmänna reklamationsnämnden. Men om affären görs privat privat är det annorlunda.
– En får dock inte glömma att köparens undersökningsplikt i enlighet med 20 paragrafen är omfattande och om säljaren anger att köparen noga ska undersöka varan så väger undersökningsplikten tyngre än säljarens upplysningsplikt, säger Ulf Stefansson.

Vid privata bilaffärer behöver inte säljaren ha fullständig koll på bilen.
– Säljaren behöver då endast informera köparen om de brister som hen känner till på fordonet. Om säljaren inte känner till att AdBluesystemet var urkopplat är det inte säkert att det är fel i varan i enlighet med Köplagen. För att säljaren ska bli ansvarig ska hon eller han handlat i strid mot tro eller heder och köparen måste då visa att säljaren känt till eller att hon eller han medvetet kopplat bort AdBluesystemet innan försäljningen, säger Ulf Stefansson.

Om säljaren känner till problemet blir det en annan sak. Då kan man häva köpet. Men det är inte lätt att bevisa.
– Allt för att dölja denna brist utan att upplysa köparen. Som stöd för detta finns 39 § i Köplagen och 30 § i Avtalslagen där ett avtal som ingåtts inom ramen för svek kan hävas. Men frågan är alltså inte helt enkel att svara på då avtalet ingåtts mellan två privatpersoner, säger Ulf Stefansson.
LÄS MER: