Biljätten Stellantis som ligger bakom märken som Peugeot, Fiat och Opel, ser mörkt på framtiden i Kina. Nu varnar Stellantis Asien-chef för att europeiska bilmärken kommer att försvinna helt i Kina.
– Jag är en ganska optimistisk person, men inte i det här fallet, säger Maxime Picat.
Kampen om världens största bilmarknad håller på att avgöras och väst är på väg att förlora. Kinesiska tillverkare har inte bara tagit över elbilsförsäljningen. Nu är de också på väg att slå ut de sista områden där europeiska märken fortfarande haft ett övertag.
Det är en av Stellantis högsta chefer som nu varnar för att flera västerländska bilmärken helt kan slås ut från Kina inom kort.
– Jag blev chockad, säger Maxime Picat som är koncernansvarig för Asien och Mellanöstern, enligt Financial Times.

Under ett framträdande på Financial Times konferens Future of the Car berättade Picat att han blev chockad över hur snabbt kinesiska tillverkare vunnit mark. De dominerar redan inom elbilar och större modeller – och nu utmanar de även i det som länge varit en västerländsk bastion: medelstora bensinbilar i det så kallade C-segmentet.
– Det är allt vi har kvar i Kina. Och det kommer inte att hålla, säger Picat.
Förändringen syns tydligt i statistiken. I början av 2020 kontrollerade utländska märken 64 procent av den kinesiska bilmarknaden. Idag är andelen nere på 32 procent. Kinesiska BYD har gått om Volkswagen som det mest sålda märket.
Flera västerländska bolag, inklusive Stellantis själva, har valt att dra sig tillbaka från Kina efter år av vikande försäljning och en allt mer aggressiv priskonkurrens. Samtidigt har andra märken som Volkswagen och Toyota istället valt att satsa ännu hårdare.
– Om man tittar på vad som har hänt de senaste åren är trenden stark och det har varit mycket svårt för västerländska biltillverkare att behålla sin position i Kina, säger han.
Volkswagen har investerat ytterligare 2,5 miljarder euro och jobbar nu efter devisen “In China for China” – med modeller utvecklade för kinesiska konsumenters behov. För att bevisa sin lojalitet mot Kina har VW också tagit avstånd från EU:s planer på tullar mot billiga kinesiska elbilar.
Stellantis går i motsatt riktning. Efter att ha avvecklat sin egen verksamhet i Kina köpte man nyligen in sig med 20 procent i elbilstillverkaren Leapmotor för motsvarande 1,5 miljarder euro. Tanken är att ta del av tillväxten i Kina men genom en lokal aktör.
Att utvecklingen oroar märks inte minst på de interna processerna i Stellantis. Efter att vd:n Carlos Tavares lämnade koncernen i december har Picat seglat upp som en av två kandidater att ta över. Men oavsett vem som får jobbet väntar ett faktum som inte går att ignorera: de kinesiska tillverkarna är inte bara ikapp. De har gått förbi.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.