”De läser lagen som fan läser bibeln”

Tunga politiker tar till släggan mot Transportstyrelsen. Mycket talar för att testerna snart kan vara stoppade när generaldirektören är kallad till dubbla möten.
– Transportstyrelsen läser lagen som fan läser bibeln, säger Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet. 

Under torsdagseftermiddagen träffade infrastrukturminister Andreas Carlson trafikutskottet. Thomas Morell var en av de ledamöter som levererade tyngsta kritiken mot ministern. Bakgrunden är de omdebatterade PETh-testen som hotar ta körkorten från oskyldiga svenska bilister. 
– Igår hade vi departementsmöte. Då var jag mycket bestämd inför ministern och krävde att vi skulle få svar vad man tänker göra åt de här rättsosäkra PETh-testerna, säger Thomas Morell.

Senare på kvällen kom nyheten ut att infrastrukturminister Andreas Carlson kallar Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam för samtal. Han är kallad till Rosenbad redan i dag fredag. Och nästa vecka måste den skadeskjutna generaldirektören inställa sig i trafikutskottet.
– Nästa vecka kommer han till oss. Vi har en hel del frågor som behöver besvaras. Transportstyrelsen kan inte göra som de vill. Både läkare och vetenskapen säger att det inte går att använda enbart PEth som markör för om någon är olämplig att köra bil. 

Trafikutskottets vice ordförande Thomas Morell (SD).

Thomas Morell ger en rejäl känga åt Transportstyrelsen. Myndigheten har dragit in körkort efter ett omdiskuterat blodprov, ett så kallat PETh-test.
– Ska man vidta åtgärder som ett återkallande ska det ske efter intervjuer med läkaren om man har ett skadligt bruk av alkohol. Det strider mot lagstiftningen att proverna skickas in utan folks vetskap. 

Han är också rädd att PETh-skandalen påverkar allmänhetens förtroende för vården. PETh-testerna har börjat tas rent obligatoriskt vid ett hälsobesök. Därefter har läkarna anmälningsskyldighet till Transportstyrelsen. Som i sin tur använder provet för att bedöma om någon har förutsättningar att köra bil.
– Jag som patient ska kunna uppsöka vården utan att vara rädd för att det kommer obehagliga överraskningar som detta efteråt.

En av de drabbade är ambulanssjukvårdaren Linn Gustafsson från Karlstad. Hon fick sitt körkort-indraget och förlorade jobbet. 
– När jag fick mitt besked skrek jag rakt ut. Transportstyrelsen lyssnade inte ens på att läkaren intygade att jag inte hade något missbruk. Provet var taget direkt efter en skidresa. Jag är sjuksköterska och ställer inte en diagnos om diabetes efter ett blodsockerprov, säger Linn Gustafsson. 

Thomas Morell blev mycket upprörd när han läste om Linn Gustafsson.
– Det är rättsvidrigt hur Transportstyrelsen agerar, de kan inte överhuvudtaget förstå lagstiftningen, säger Thomas Morell.

Han får stöd av läkaren Tor Stålhammar. Han är en av de som debatterat mest flitigt mot användandet av PEth.
– PEth-resultat inte är tillräckliga för att ställa en diagnos. Detta stöds av flera studier: det finns stora individuella variationer i hur mycket alkohol som krävs för att ge ett förhöjt PEth-värde. Vissa individer får höga värden av låg konsumtion, medan andra måste dricka betydligt mer för att uppnå samma nivå, säger läkaren Tor Stålhammar.

Transportstyrelsen har fram till nu benhårt vägrat förändra sina regler. Men efter den senaste tidens medierapportering och kritik från politiker har man tvingats ändra ståndpunkt. 
– Men vi kommer också att förändra kriterierna för att man ska kunna förlora körkortet. Vi kommer att införa fler kriterier för att man ska kunna förlora körkortet, en av dem är bristande kontroll, säger Witold Pisarek, medicinskt ansvarig hos Transportstyrelsen. 
LÄS MER: