Bara dagar kvar för att rädda kollapsade MC-tillverkaren KTM. Då tänds hoppet att rädda dem från undergång.
– Då måste pengarna finnas till hands, annars avbryts rekonstruktionsprocessen enligt lag, säger konkursförvaltaren Peter Vogl till Krone Zeitung.
Natten mot fredag går tidsfristen ut för konkurshotade motorcykeltillverkaren KTM. Då ska sex miljarder kronor finnas tillgängliga för konkursförvaltaren Peter Vogl. Det finns inga möjligheter till uppskov eller omförhandlingar. Enligt österrikisk lag måste skulden betalas annars kommer domstolen att försätta företaget i konkurs på fredag.
Indiska Bajaj har ambition att gå in som huvudägare i företaget. Mot att de betalar skulderna ska de få hälften av aktierna i företaget. Indierna har fram till nu pumpat in pengar för att hålla fabriken i Mattighofen nätt och jämnt levande. Däremot har betalningen av det enorma skuldberget dragit ut på tiden.

Nu rapporterar Krone Zeitung att Bajaj har fått ett lån av Citibank och JP Morgan. Enligt tidningen ska man betala innan fredag.
KTM försattes under österrikisk konkurs i november. Det kan liknas vid ett mellanting mellan en svensk konkurs och en rekonstruktion. Då fick företaget möjlighet att förhandla fram ett avtal med sina fordringsägare. Uppgörelsen slutade med att man skulle betala innan den 23 maj.
Bajaj kom in som en tidig intressent. De har hållit igång fabriken. Men i början av maj tvingades man stoppa produktionen på grund av brist på komponenter. Nu står tillverkningen helt stilla och de anställda får avdrag på sina löner.
Dessutom spekulerar österrikisk press att KTM:s tidigare vd Stefan Pierer inte helt har släppt greppet om sitt älskade motorcykelmärke. Stefan Pierer avgick tidigare i våras och efterträddes av Gottfried Neumeister. Men enligt Krone Zeitung finns Pierer fortfarande kvar i kulisserna.
De tror att det kommer att bli en brytning mellan Bajaj och Stefan Pierer om indierna räddar företaget och då blir tungan på vågen vid alla viktiga beslut. KTM tillverkar också det klassiska svenska motorcykelmärket Husqvarna på licens. Om de går i konkurs kan en annan tillverkare köpa upp rättigheterna för tillverkningen. Husqvarna Group har tidigare sagt att man inte har några planer på att återuppta motorcykeltillverkningen själva.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.