Just nu är det högsäsong för mygg och andra insekter i luften – och det märks tydligt på bilens vindruta. Många upplever att insekter som krockar med vindrutan lämnar långa streck när man använder vindrutetorkarna. Men det finns en enkel lösning för att slippa problemet.
Kladdet från insekterna är inte bara irriterande – det kan också försämra sikten och skapa trafikfarliga situationer. Hela sju procent av bilförare i åldersgruppen 18–39 år har varit inblandade i olyckor på grund av dålig sikt, enligt en undersökning utförd av Norstat.
Ofta kan en dusch med spolarvätska hjälpa, men inte alltid. Det finns nämligen två varianter av spolarvätska – en som är specifik för sommar och en för vinter. Om det var länge sedan du fyllde på spolarvätska är risken stor att det är vinterspolarvätska du har i behållaren. Den är ofta frostsäker ner till minus 15 grader, men är inte optimal att använda nu, enligt tillverkarna.

Vinterspolarvätskan innehåller frostskyddmedel, vilket gör den frosttålig. Men frostskyddet gör samtidigt att pollen och proteiner från insekter torkar in i sommartemperaturerna, uppger TV2 Broom. Detta gör att vinterspolarvätskan i praktiken fastnar på vindrutan under sommaren. Smutsen tas inte bort, utan smetas bara ut över rutan och försämrar sikten ytterligare.
Sommarspolarvätska innehåller en större andel tvål som avlägsnar insekter, pollen och fågelspillning från rutor och glas, enligt tillverkare som Wilhelmsen Chemicals, som står bakom märken som Blåtind och Cleanline. Har du vinterspolarvätska i behållaren, är det lämpligt att spraya tills den är slut. Därefter fyller du på med sommarspolarvätska – den säljs på samma ställen som vinterspolarvätskan.
Gör samma sak när kylan kommer: använd upp eller töm behållaren på sommarspolarvätskan och fyll på med vinterspolarvätska. Observera att sommarspolarvätska innehåller mindre frostskydd, och är därför inte optimal för vintertemperaturer.
LÄS MER:

Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.