Därför rusar bensin- och dieselpriser igen

Efter en tid av stadigt nedåtgående bränslepriser har bensin och diesel nu nått de högsta nivåerna sedan januari. Prisökningen beror på att efterfrågan av råolja har ökat kraftigt – experter varnar nu för ännu högre bränslepriser.
– Oljepriserna kommer antagligen öka de kommande månaderna eller till och med åren, säger BP:s vd Bernard Looney.

Priserna på bensin och diesel har ökat stadigt de senaste veckorna. Nu har de högsta nivåerna sedan januari i år uppnåtts. Riktpriset för bensin vid en bemannad station ligger just nu strax under 21 kronor per liter. Även dieselpriset har ökat kraftigt, och passerade på onsdagen 24-kronorsstrecket.

Varför bränslepriserna ökar så mycket på så kort tid är på grund av en kraftigt ökad efterfrågan på råolja under sommaren. Enligt Goldman Sachs konsumerades 102.8 miljoner fat per dag i juli, vilket är ett nytt rekord. Flera andra bedömare, däribland Internationella energirådet IEA, tror att den globala oljekonsumtionen i år kommer att bli den högsta hittills. 

Samtidigt har oljekartellen Opec fått allt större inflytande över världens energitillgångar, och de väntas fortsätta hålla oljemarknaden het. Många analytiker räknar därför med att priserna kommer att fortsätta öka framöver.
– Oljepriserna kommer antagligen öka de kommande månaderna eller till och med åren, sa BP:s vd Bernard Looney till Bloomberg. Ett fat Nordsjöolja kostar just nu 913 kronor per fat.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester