Så fastnar du i fartkameran utan att märka den. Ibland blixtrar det inte trots att du kör för fort förbi.
– ibland märker man inte av det, säger Eva Karlsson, ställföreträdande chef på polisens ATK-avdelning i Kiruna.
Många blir överraskade när det kommer hem ett brev från Polisens ATK-avdelning. Kanske finns det ett suddigt minne från en fartkamera. Men eftersom den verkade avslagen pustade man ut.
– Jag körde tio kilometer för fort förbi en fartkamera. Det var lite onödigt eftersom jag kör den vägen nästan varje dag. Men jag såg ingen blixt, säger Kristoffer från Falun.
Några dagar senare kom ett brev hem på posten. Där syntes hans välrakade ansikte klart och tydligt. Med brevet fanns dokument om hur han ställde sig till fortkörningen.
– Jag trodde inte att fartkameran var påslagen, den såg ut att vara stendöd, säger han.
Här finns Sverige 2606 fartkameror – zooma i kartan
Men det är inte alltid som det syns när bilden tas. Vid klart och vackert väder och särskilda ljusförhållanden så kan bilden tas utan att man märker det.
– Nej, ibland märker man nog inte av det. Vid särskilda ljusförhållanden kan det vara så att blixten inte syns Blixten ska alltid vara påslagen, men om det är fint väder och ljuset ligger från ett visst håll ser man kanske inte om det blixtrar, säger Eva Karlsson.
Kamerans radar börjar mäta när bilen är på 100 meters avstånd. Om du kör sex kilometer eller mer över hastighetsbegränsningen tas en bild.
– Det tas ingen genomsnittlig hastighet, utan det är den hastighet man håller när bilden tas som gäller, säger Eva Lundberg, ansvarig för automatisk trafiksäkerhetskontroll vid Trafikverket.
Om blixten inte syns tror man lätt att den är avslagen. Men det stämmer inte. Det räcker med att köra 6 km/h för fort.
– Blixten är alltid påslagen och det tas en bild, säger Eva Lundberg.
Trafikverket är just nu på väg att installera nya kameror över hela landet. När året är slut är målet att det ska finnas 2800 fartkameror över hela landet.
– Vårt mål är att sätta upp 200 nya kameror varje år. Under våren gör man förberedelserna, sedan ska slutinstallationen ske under hösten, säger Eva Lundberg.
Samtidigt mobiliserar polisen och skaffar fler ATK-vagnar. Det är mobila fartkameror som ställs fram på tillfälliga platser. De är mycket mer effektiva än Trafikverkets stationära.
– Ja, här kan vi ställa in kamerorna efter dagens väderförhållande, slutartider, blixt och andra detaljer, därför blir det bättre bilder på dem, säger trafikpolisen Petter Magnusson.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.