Många bilister vet inte att det är ett lagkrav i Sverige. Och det kan leda till saftiga dubbla bötesbelopp om du inte har den.
– I min värld är det inte uteslutet att ge böter för båda, säger trafikpolisen Joakim Abrahamsson.
En 18-årig bilist stoppades i en trafikkontroll i Ystad och upptäcktes köra med flera brister. Förutom att ha fel ljus påslaget saknade bilen varningstriangel. Det är en utrustning som enligt lagen alltid måste finnas i alla fordon. Han åtalades för brott mot trafik- och fordonsförordningen. Och det är det som många bilägare missar – att varningstriangeln måste finnas i bilen. Annars riskerar du böter.
Om du missar att ställa ut triangeln när något händer, exempelvis vid ett motorstopp eller en olycka, riskerar du ytterligare 800 kronor i böter. Har du inte med dig någon triangel alls går det alltså inte att sätta ut den. Och då kan du bötfällas för bägge delarna.
– För att ge böter behöver jag veta hur lång tid den har stått där. Det står att man ska skynda sig att sätta fram den. Men det ska också ske säkert, säger trafikpolisen till Carup.

Varningstriangeln är alltså inte bara något som ”kan vara bra att ha”. Den är ett krav, både att ha med i bilen och att använda när det krävs. Enligt lagen ska den placeras minst 100 meter bakom fordonet så att andra trafikanter hinner reagera i tid. Men det är inte alltid så lätt att tänka på när man står där vid vägkanten med varningsblinkers på och har panik över vad man nu ska göra med sin trasiga bil.
– Det är svårt att veta hur länge bilen har stått där. Men om jag kör på motorvägen och ser någon på andra sidan som stannat. Om jag svänger runt tar det en viss tid. Ser jag att det inte står en varningstriangel framme då så har man ett hum, säger Joakim Abrahamsson.
Det händer att trafikanter sätter ut varningstriangeln för nära fordonet vilket också kan leda till böter. Då hamnar summan på 800 kronor. Det kan alltså bli dyrt att slarva med detaljerna.
– Jag har själv inte gett böter för att man satt varningstriangeln för nära, men jag vet kollegor som gjort det, säger Abrahamsson.
De flesta nya bilar levereras med en varningstriangel, men det finns undantag. I äldre bilar kan den saknas helt eller ha gått sönder. Och även om du har en triangel är det ditt ansvar att den är hel, synlig och godkänd.
På senare tid har vissa börjat använda varningspuckar som är en blinkande ljuspuck som placeras på vägen som alternativ. Men i Sverige får de inte ersätta triangeln.
– Det står i trafikförordningen att det ska vara en varningstriangel. Så man får inte ersätta den med en varningspuck, då riskerar man böter. Men att använda båda ser jag inge problem med, säger Joakim Abrahamsson.
Kravet på varningstriangel gäller alltid. Den ska finnas med i fordonet och användas vid behov. Till exempel vid dålig sikt, i kurvor eller på backkrön där andra trafikanter har svårt att se dig. Det räcker inte att bara slå på varningsblinkersen. Varningstriangel måste alltid sättas ut för att varna andra på ett tydligt sätt. Om du planerar bilsemester i Europa är det extra viktigt att kolla reglerna i respektive land, eftersom det i vissa länder krävs två trianglar, reflexväst och även en förbandslåda.
Faktaruta
Så säger lagen
– Enligt Trafikförordningen kapitel 3, paragraf 51 och 57 ska alla bilar ha en varningstriangel.
– Vid stillastående fordon på väg där hastigheten är 50 km/h eller högre ska triangeln placeras minst 100 meter bakom bilen.
– Triangeln ska vara E-märkt, ha fluorescerande mitt och stå stadigt.
Så höga är böterna
– Saknar varningstriangel: 500 kronor
– Glömt att sätta ut triangeln: 800 kronor
– Placerat triangeln på fel avstånd: 800 kronor
– Om triangeln saknas helt och inte satts ut: upp till 1 300 kronor
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.