Bosse Bildoktorn: Det här missar många i biltvätten

Nu när våren och sköna maj kommit är det hög tid att tvätta fram den smutstäckta lacken. Bosse “Bildoktorn” Andersson delar med sig av sina bästa tips och avslöjar den okända missen som lämnar dig med en skitig bil.
– Många har alldeles för bråttom, säger Bildoktorn. 

Det är många som inte vågar sig på att skruva under huven, men tvätta bilen är det desto fler som törs. “Vad är det värsta som kan hända”, kanske många tänker. Ja, det känns ju tämligen enkelt att fylla på en hink med vatten och skura bilen ren. Men det finns faktiskt rätt och fel även här. 
– Det är jättebra ifall du kan ta dig till en biltvätt nu när våren är kommen, för då kommer ju det här smutsiga vattnet som blir över efter tvätten att tas hand om på ett bra sätt, säger Bosse Bildoktorn.

Många tänker inte på att vattnet som man tvättar bilen med är fullt med smuts, grus, olja och andra skadliga kemikalier som är dåliga för miljön. Både själva rengöringsmedlet och smutsen från bilen. Om du gör det hemma på garageuppfarten eller nere på gatan är det risk att vattnet rinner ner i dagvattenbrunnar som inte är kopplade till reningsverk och istället rinner rakt ut i sjöar och andra vattendrag.
– Om du måste tvätta bilen hemma är det bäst att göra det på gräsmattan eller på grusplanen. Då kommer marken att bryta ned kemikalierna istället för att de rinner ut i avloppet, säger Bosse Bildoktorn. 

Vilka misstag är de vanligaste när vi tvättar våra bilar? 
– Att man tvättar i för kalla temperaturer och att man har för bråttom. Då biter inte avfettningen. De lite miljövänligare produkterna som finns måste ligga och dra sig en stund och fungerar bäst i cirka 15 plusgrader, helst molnigt. Så ta en kopp kaffe medan medlet ligger och gosar till sig lite, så att det löser upp smutsen på lacken ordentligt, säger Bosse Bildoktorn. 

Sedan tidigare är det välkänt att du inte ska använda avfettning på bilens lack i stekande sol, för då kan den skadas. Många tänker dock inte på att avfettningsmedel och andra rengöringspreparat får betydligt sämre verkan i kallt väder. Lagom är bäst. En annan viktig sak att tänka på är att inte använda starka avfettningsmedel på bilens lampor, de kan lösas upp av kemikalierna och spricka.

Hur ofta ska man tvätta bilen? 
Att tvätta bilen är ju ganska meningslöst på vintern eftersom den blir skitig igen, nästan direkt. Men samtidigt, om du inte tvättar bilen så ser du inte om du fått stenskott som behöver lagas eller om bilen har börjat rosta. Stenskott blandat med saltbeläggningen som blir på vintern är inte alls bra. Så tvätta då och då så att du har koll på bilens skick, avslutar Bosse Bildoktorn.
LÄS MER: