BMW-monster med 1000 hk: ”Äkta supercar killer”

När 8-serien presenterades var det den ultimata BMW:n. Idag har den 30 år gamla modellen tappat sitt försprång, vilket är precis vad en av ägarna till den maffiga coupén åtgärdat. Just nu säljs en helt unik 850i där motor och drivlina bytts ut vilket ger bilen osannolika 1000 hk.
– En äkta supercar killer, skriver Bucketlist Cars.

En äkta Autobahn-kryssare, antagligen är det en ganska bra beskrivning av den jättelika coupén, att kunna köra i över 250 km/h, i full komfort. Med 8-serien visade Bmw att det var möjligt att kombinera läder, valnötspaneler och lyx i överflöd med seriösa köregenskaper och prestanda, utan några som helst kompromisser.

Just detta exemplar såldes ny i Tyskland 1991 och importerades åtta år senare till Sverige. 850i kom utrustad med en enorm 5-liters V12 på som gav 300 hk. Motorn i denna bil rasade däremot ihop. En tidigare ägare valde då att skapa ett unikt objekt. Istället för att sätta in en likadan motor ändrades i princip hela drivlinan medan karossen förblev oförändrad.
– Ett stycke gentlemanna-racer med extremprestanda, skriver Bucketlist Cars i annonsen på Blocket.

Första generationens 8-serie, E31 som bilen också kallas, presenterades 1989 och var då bmw:s dyraste modell någonsin. Den billigaste versionen startade från ofattbara 1,6 miljoner kronor i dagens penningvärde. Coupén var tänkt att konkurrera med Porsche 928 och Mercedes S-klass Coupé, C140.

Motorn är en kraftfull Chevrolet LC9 V8 på 5.3 liter som ger ofattbara 1000 hk. Växellådan är en helt ny T56 Magnum från en Dodge Viper. Dessutom gjordes ett flertal andra uppgraderingar, bland annat monterades H-profilstakar, smidda och balanserade kolvar och stressborrat block. Andra förändringar som kan nämnas är att bilen fick ett nytt chassi med coilovers och fjädrar från Bilstein, och bromsar från BMW M5 E60.

Bucketlist Cars skriver i annonsen att bilen är lugn och civiliserad under 4000 varv, ungefär som vilken bil som helst, men att det är vid högre varvtal som kraften kommer med besked. Enligt bilderna i annonsen ger bilen ett gott intryck. 
– En äkta super car killer, står det i annonsen.

Bilen ska vafra servad av tidigare ägare i våras och besiktigad i maj vid 18 000 mil utan anmärkningar. Under sin tid på svenska vägar har bilen haft 5 brukare. Denna unika Bmw 850i säljs just nu på av Bucketlist Cars på Blocket för 399 000 kronor.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester