Åtta månader till nedsläckningen av 2 och 3G-näten. Trots det informerar bilhandlarna inte sina kunder.
– Det är få bilhandlare som lägger ut den här informationen, jag tycker att det är dåligt, säger Hans Hoff från Halland till P4 Halland.
Han skulle köpa en begagnad bil. Men Hans hade inte hört om att telekomjättarna är på väg att släcka ner 2G och 3G näten. Det gör så att mobliitetsfunktioner och det lagstadgade nödsystemet eCall slutar fungera.
– Jag fick veta det av en tillfällighet. Det har varit helt ovärderligt för mig eftersom jag kunnat köpa en begagnad bil som kommer att fungera, säger Hans Hoff till P4 Halland.
Under hösten beslutade Konsumentverket efter en dialog med bilbranschen att alla bilköpare har rätt att bli informerade om nedsläckningen.
– Vi för en dialog med branschen om utvecklingen på området och den information som vi anser att en konsument ska få ta del av, säger Anton Mattsson, jurist på Konsumentverket.
Men när Hans Hoff skulle köpa bil var det ingen bilhandlare som informerade om nedsläckningen. Det var ren tur att den här hallänningen fick nys om saken.
– Det är väldigt svårt att få den här informationen, få bilhandlare lägger ut den i sina annonser och man får själv ta reda på det som bilköpare, det tycker jag är dåligt, säger Hans Hoff.
Motorbranschens Riksförbund (MRF) håller med om att bilhandlarna har ett ansvar att informera sina kunder.
– Det vi försöker ta reda på är vilka bilmodeller det gäller. Men det är svårt att få bra svar från tillverkarna. Men vi har sagt till våra återförsäljare att de får ta reda på så mycket som möjligt och där det är svårt att få svar från tillverkarna måste man informera kunderna i möjligaste mån om att det kan bli problem med mobilitetsfunktioner, säger David Norrbohm, jurist på MRF.

I december i år kommer Telenor och Tele2 att släcka ner sina nät. Två år senare följer Telia efter. Då kommer bilar som inte är uppdaterade till den nya 4- eller 5G-tekniken att förlora en rad funktioner. Men värst är att de felsta nya eller nästan nya bilar tappar kontakten med nödystemet Ecall. Enligt EU:s instruktioner måste det fungera för att bilar ska bli godkända i besiktningen.
– När de inte får kontakt med det här systemet så tänds en varningslampa och då blir fordonet underkänt. Men tanken med besiktningen är att man ska kunna åtgärda felet och sedan komma tillbaka, men de här bilägarna kan inte göra något, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
Myndigheten arbetar just nu med att ta fram ett undantag för eCall. Enligt planen ska ett förslag vara klart till sommaren och kan tidigast träda i kraft vid årsskiftet. Det betyder att mängder med svenska bilar hinner bli underkända.
– Vi gör bedömningen efter deras föreskrifter och kan inte göra något annat, om de inte lever upp till kraven måste man underkänna, säger Per Anders Blommefors på Bilprovningen.
Sverige är det land i EU som släcker ner näten först. Bilbranschen har försökt att skjuta upp beslutet.
– Vi har varit i kontakt med regeringen och som vi förstod det är det ett industribeslut och inte ett politiskt beslut och att regeringen skulle upphandla den tjänsten känns inte rimligt, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.