Många oroar sig över nedsläckningen. Toyotaägare undrar vad som händer med hans bil när 2G- och 3G-nätet slutar fungera.
– Jag köpte en ny Toyota RAV 4 och även om de sa att det var 4G så visar det sig vara gamla nätet, säger Lars Andersson.
Han bor utanför Olofström i Blekinges steniga skogsbygd. Nu följer Lars med spänning diskussionen kring nedstängningen av 2G- och 3G-nätet. När det sker kommer hans bil att tappa kontakten med larmsystemet eCall, som enligt EU:s föreskrifter är nödvändigt för att bilen ska gå igenom besiktningen.
– Vi arbetar med att ändra föreskrifterna nu, det kan börja gälla tidigast vid årsskiftet. Men det är ett undantag i kontrollbesiktningen. Vi kan inte ändra EU:s förordning och bilens beskaffenhet, säger Transportstyrelsens utredare Anders Gunneriusson.
Nedsläckningen har redan börjat. När din bil förlorar kontakten kommer en varningslampa att tändas och då ska egentligen besiktningen ge dig en anmärkning. Detta gäller bilar som är typgodkända efter mars 2018.
– Då ska vi ge en kontrolltvåa, alltså att fordonsägaren själv åtgärdar felet och inte behöver komma tillbaka för en ombesiktning, säger Tord Fornander, ordförande för Besiktningsbranschen.

Lars Andersson i Blekinge är en trogen Toyotaägare. Han funderar på vad som händer när hans bil tappar kontakten med nätet. Då kommer eCall att sluta fungera. Men även vissa bekvämlighetsfunktioner, som inte har någon betydelse vid besiktningen.
– Jag köpte den här för ett år sedan och handlaren sa att det var 4G, men det visade sig bara vara 2G. Sedan är det inget fel förrän det slutar att fungera, säger Lars Andersson.
Om en ny bil med gällande garanti inte klarar besiktningen på grund av 2G-nedsläckning är fallet solklart.
– Om man köpt en ny bil och den inte går igenom besiktningen, då är det skäl för hävning av köpet, säger Ulf Stefansson på Fordonsjuristen.

Den här envetna blekingen vill inte byta bilmärke.
– Det är en bra bil, min sjunde Toyota. Jag har bara två år kvar innan garantin går ut och vad händer om det här slutar att fungera efter att garantin gått ut, undrar Lars Andersson.
Fordonsjuristen är kritisk mot biltiverkarna. De borde gjort något åt detta tidigare.
– Att de här näten ska släckas ner har varit känt, om man som Toyota vill verka på den svenska marknaden har man varit medveten om det här problemet, säger Ulf Stefansson.
Bilägarna har investerat stora summor i sina bilar Därför är det inte konstigt att de reagerar.
– Man hoppas att de ordnar till det, men jag och många andra vill veta hur det ska bli, såklart blir man lite bekymrad, bilar kostar mycket, pengar, säger Lars Andersson.
Larmsystemet eCall är sedan 2018 lagstadgat på alla nya bilar i EU. Om det inte fungerar ska besiktningarna anmärka på saken. Biltillverkarna är samtidigt klämda mellan EU-krav på att sätta in gamla system i bilarna, och Sveriges snabba nedsläckning.
– Den här tekniken är i grunden bra. Men det är inte bra att EU stiftar lagar som inte är teknikberoende och inte framtidssäkrad. Men biltillverkaren, Toyota i det här fallet borde ha möjlighet att avhjälpa felet, säger Ulf Stefansson.
Någon gång 2026 kommer besiktningen förhoppningsvis inte längre att anmärka på felet, då de jobbar med ett undantag. Men det kommer ändå att vara en avvikelse från standarden.
– Jag ser två möjligheter, det ena är hävning och det andra är prisavdrag. Det här är något man kan leva med, men samtidigt är det en bra funktion. Frågan är vad den är värd, säger Ulf Stefansson.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.