Ny A-traktor blev mardröm: Volvo tappade avgasrör

A-traktordrömmen blev en mardröm för en ung flicka. Nu får hon rätt i Allmänna reklamationsnämnden.
– Efter bara en månad ramlade avgassystemet av, skriver kunden i sin anmälan.

En ung flicka från södra Halland letade efter en A-traktor. Hon bor på landet och behöver kunna ta sig in till skolan i centralorten och besöka vänner samt fritidsaktiviteter. Hos en lokal bilhandlare hittade hon en Volvo V70 ombyggd till A-traktor som skulle passa bra.

Efter redan två veckor kändes servostyrningen seg och hon fyllde på med olja. Men det dröjde inte länge innan det behövdes ännu mer. Sedan efter bara en månad ramlade avgassystemet av, det var helt sönderrostat.
– Ett avgassystem rostar inte sönder en månad från leverans. Hon lämnade in bilen till företaget. Därefter slutade företaget att svara henne och hon fick ingen respons på när bilen skulle bli färdig. Företagets avhjälpande har inte skett inom skälig tid. Hon ångrade köpet den 14 augusti 2024, står det i anmälan.

Bilhandlaren motsätter sig kravet. Enligt dem har flickan kört bilen oförsiktigt. Det är därför som avgassystemet ramlade av.
– Vid tidpunkten för försäljningen hade fordonet nyligen genomgått en kontrollbesiktning utan anmärkningar, vilket innebär att avgassystemet inte kan ha varit sönderrostat vid försäljningen. svarar bilhandlaren. 

Enlig denne fanns det tydliga skrapmärken på ljuddämparen. Bilhandlaren hävdar därför att flickan själv har skadat ljuddämparen när hon körde sin A-traktor. Dessutom hävdar bilhandlaren att hon ångrat sig för sent. 
– Kunden tog kontakt med företaget mer än två veckor efter köpet, vilket innebär att den lagstadgade ångerrätten hade löpt ut. Enligt denna har konsumenten rätt att ångra köpet inom 14 dagar vid distansköp, vilket i detta fall innebär att tidsfristen för ångerrätten passerats, och därför kan ett återköp inte beviljas.

Allmänna reklamationsnämnden tittade noga på båda sidors framställning. 
– Distansavtalslagen är därför tillämplig. Enligt den lagen kan en konsument ha rätt att ångra, dvs. slippa ifrån, ett avtal oavsett om det är fel på varan eller inte, skriver ARN i sin dom.

Det visar sig att bilhandlaren gjorde ett klassiskt misstag. Många gånger när kunder får rätt mot bilhandlare har säljaren missat att informera om ångerrätten. Om det sedan blir ett fall för ARN måste handlaren bevisa att de gjort detta. Annars kan de få det hett om öronen. Om en handlare missar den här informationen förlängs ångerrätten enligt lag. 

– En konsument har emellertid rätt att ångra köpet även om hon eller han använt eller till och med skadat varan. Näringsidkaren kan dock under vissa förutsättningar ha rätt att göra ett s.k. värdeminskningsavdrag men detta förutsätter att näringsidkaren har lämnat korrekt information enligt distansavtalslagen. Det gäller alltså även i en situation där bilen är skadad. Kunden har därmed rätt att få tillbaka vad hon betalat till företaget, skriver ARN.
LÄS MER: