1000-tals oskyldiga kan ha fått olagliga p-böter

Nya uppgifter ger oskyldiga hopp om upprättelse. Tusentals parkeringsböter kan vara olagliga.
– Om man tittar på detaljplaner och planritningen sträcker sig vägområdet från tomt till tomt, säger Carl Otto Engberg (L), oppositionsråd i Huddinge. 

Mängder med svenskar har fått böter för parkering i terräng. Anledningen är att de har ställt sig med ena hjulparet utanför vägen. I vissa fall har det räckt med att en del av bilen stuckit ut i grönskan. Det här sker på deras egen gata och då blir många upprörda.
– Man gör det för att andra och blåljus ska kunna ta sig fram. Men som tack för det får man böter, säger Carl Otto Engberg.

Han är oppositionsråd i Huddinge. Många medborgare har hört av sig och berättat att de drabbats av böter i ortens villakvarter. En av dem är Gunnar Norberg. Han skulle få gäster och parkerade längs gatan, utmed sin egen tomt.
– Vi skulle få gäster och jag parkerade precis utanför min tomt, längs vår mur. Där finns ett utrymme på ungefär 30 centimeter med grus mellan gatan och muren, Jag ställde ena hjulparet där, säger Gunnar Norberg.

Politikern Carl Otto Engberg (L) har upptäckt att detaljplanen inte ger stöd till p-böter i terräng som delats ut till 1000-tals.

Men dagen efter fanns det en gul lapp på rutan.
– Jag ställde mig så nära muren det gick för att inte vara i vägen för annan trafik, men för det fick jag böter, säger Gunnar Norberg.

Han är inte ensam om det här. Trots att många har klagat hos kommunen får de inte rätt. 
– Efter att ha tagit del av rapporter om hur dessa regler tillämpas har vi dock politiskt tagit initiativ till att utreda om vi i de lokala trafikföreskrifterna, utifrån gällande lagstiftning och praxis, kan förtydliga vad som gäller vid parkering i anslutning till vägkanten, säger Emil Högberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Men nu visar det sig att kommunen kan ha delat ut felaktiga böter. 
– Enligt detaljplanen ska vägen sträcka sig från tomt till tomt, det borde betyda att gruskanten är en del av vägen och då får man parkera där, säger Carl Otto Engberg.

Vi talar med den kända experten Stefan Wahlberg. Han har drivit frågor om parkeringsböter till domstol i snart 40 år.
– Om det är väg så är det inte terräng och då kan man inte få böter för parkering i terräng. Av 2 paragrafen förordningen om vägtrafikdefinitioner framgår att terräng är ett område som inte är väg, säger han.

Huddinge är inte ensamt om att bötfälla privatpersoner på det här viset. I många svenska kommuner har bilägare fått böter när de parkerat på sin egen gata med ena hjulparet utanför vägen.
– När man tittar på den här bakgrunden så är faktiskt vägområdet från tomtgräns till tomtgräns, grusdelen likaså. Om en expert också ser på det viset tycker jag att de ansvariga borde svara på frågan och utreda den vidare, säger Carl Otto Engberg.

Han har drivit denna fråga med stor kraft. För de som drabbats är det politik på riktigt i deras vardag.
– Man kan tycka att det är en liten fråga. Men den berör människor och påverkar dem. Jag har hört om småbarnsföräldrar som får stå och vaka från trappan under barnkalasen så att gästerna inte blir bötfällda.

Deras liberala oppositionsråd har gått i täten för kampen mot de nitiska parkeringsvakterna. 
– Då måste det bli ett slut för bötesjakten på Huddingebor som vill göra rätt för sig och släppa fram blåljuspersonal. Vi har haft en femdubbling av terrängböter. Det är rimligt att ställa frågan hur det blev så här, säger Carl Otto Engberg.

Ansvariga politiker har tidigare lovat att göra något åt saken. Men enligt Huddingeborna bötfälls fortfarande folk på löpande band.
– Slutligen har vi bestämt att kommunen i dialog med den entreprenör som utför parkeringsbevakningen ska tydliggöra att prioriteringen ska vara att komma till rätta med de parkeringsöverträdelser som orsakar trafiksäkerhets- och framkomlighetsproblem, säger Emil Högberg.
LÄS MER: