Linn Gustafssons fall får Transportstyrelsen att börja backa. Nu ska PETh-testerna utredas.
– Transportstyrelsen bedriver redan nu ett arbete för att se över reglerna, säger Mikael Andersson, presschef på myndigheten.
Nyheten om Linn Gustafsson från Karlstad slås upp stort över hela landet. Den 28-åriga sjuksköterskan förlorade jobbet och körkortet efter ett uppmärksammat och kritiserat PETh-test. Hennes indragna körkort har gjort många rasande.
– Första provet togs några dagar efter att jag varit på en fest och det andra strax efter jag hade varit på en skidresa till Alperna. Jag var helt öppen med detta med min arbetsgivare och jag tycker det är grovt missvisande att ta sådana här tester vid dessa tidpunkter, säger Linn Gustafsson.
Hon var i full gång med att ta C-körkort för att kunna köra tung ambulans när Transportstyrelsens beslut kom. Det spelade ingen roll att hennes läkare intygade att det inte fanns något missbruk, eller att Linn aldrig blåst positivt vid det obligatoriska alkotestet på jobbet.
– Jag är sjuksköterska och inte ställer jag en diabetesdiagnos om någon lämnar ett test med högt blodsocker, den kanske har ätit godis precis, säger Linn Gustafsson.

I Sverige har tusentals personer drabbats sedan sjukvården tagit PETh-tester. Transportstyrelsen använder dem som praxis för att bedöma om någon kan få behålla sitt körkort. Metoden är mycket starkt kritiserad av läkarkåren.
– PETh är ett mycket tillförlitligt test för att fastställa om någon har konsumerat alkohol nyligen. Däremot ger det inte någon exakt information om mängden alkohol eller tidpunkten för intaget. PETh speglar framför allt alkoholkonsumtionen under den senaste tiden, snarare än ett genomsnitt över 2–6 veckor, säger läkaren Tor Stålhammar.
Transportstyrelsen har tidigare vägrat att flytta sig ett tum. Man har fram till nu envist hävdat att PEth-tester är tillförlitliga. Men efter den senaste tidens påtryckningar har de börjat ändra ståndpunkt.
– Angående kommentaren om att regeringen öppnar för att se över bestämmelserna. Vad ministern pekade på i TV4-inslaget var att Transportstyrelsen redan nu bedriver ett arbete med att se över reglerna, säger Mikael Andersson.
Transportstyrelsen som tidigare försvarat de hårt kritiserade testerna påstår nu att de arbetar med att förslag om att ändra reglerna.
– Och i det arbetet finns ett förslag om att endast PEth-prov inte ska räcka för återkallelse av körkort. Vi har skrivit om förslaget under rubriken ”Regelöversyn pågår”, säger Mikael Andersson.
Linn Gustafsson har kämpat med näbbar och klor mot myndigheten. Nyligen förlorade hon i förvaltningsrätten. Men nu har Centrum för rättvisa tagit sig an hennes fall.
– Det är konstigt när man har en sådan bevisning, det finns intyg från läkaren som säger att hon inte har ett missbruk. Det visar hur chanslös man är när man försöker utmana ett beslut, säger deras jurist Alexandra Lloyd.
Centrum för rättvisa har vässat klorna och tänker ge sig på Transportstyrelsen. Trots att en regeländring är på gång får hon inte tillbaka körkortet.
– Vårt mål är att Transportstyrelsen ska ändra sin praxis och jag tror det kommer att lyckas, men frågan är hur många som kommer att drabbas innan det är gjort, säger Alexandra Lloyd.
För Linn Gustafsson har livet förändrats i grunden sedan det olycksaliga provresultatet. Men hon hoppas ändå att det ska lösa sig.
– Nu får jag gå och ta prover i flera år för att bli kvitt en missbruksstämpel. Det är inte roligt, trots det går jag till jobbet varje dag och försöker skratta åt det, säger Linn Gustafsson.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.