Volvos rödblocksmotor är svensk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Nu har grabbarna från Vparts väckt liv i ett exemplar som stått övergiven på en grusplan i 15 år.
– Nu ska vi ta reda på om den fortfarande har liv kvar i sig, säger en av grabbarna från Vparts.
Historien om Volvos legendariska rödblocksmotor började redan 1961 när Volvo introducerade B18-motorn i Volvo P1800. Även om den inte anses vara en riktigt rödblocksmotor kom den med en ny typ av design och hade femlagrad vevaxel istället för trelagrad. En del av hemligheten bakom den unika hållbarheten var att lagren var större än på en lastbil eller en Ferrari V12-motor. Dessutom drevs kamaxeln med kuggar istället för kedja eller rem. Resultatet blev världens mest hållbara motor som slog världsrekord med 515 000 mil i en bil.
Den verkliga rödblocksmotorn gjorde sin debut 1975 när Volvo 240 lanserades med B21-motorn. Motorn hade överliggande kamaxel med kamrem och topplock i aluminium istället för järn. Toppen på rödblockserien anses av många vara B21 Turbo med 155 hästkrafter, som kom i Volvo 240 Turbo 1980, och B23 Turbo med 182 hästkrafter, som gjorde sin debut i Volvo 760 1983. Beviset för att Volvos rödblockare kan vara världens bästa motor är att den lyckades få 240-bilar att vinna racingtävlingar på löpande band i ETC och DTM. Volvo tillverkade sin sista rödblocksmotor 1998, sedan tog de skönsjungande femcylindriga motorerna över.
Vparts är en svensk Youtubekanal där några killar lägger ut olika klipp som främst handlar om Volvo. I ett av gängets senaste klipp försöker de få liv i en Volvo Redblock B230 som har stått övergiven.
– I femton år har den här motorn stått utomhus på en grusplan med en väldigt tveksam plastsäck över sig, säger en av grabbarna.
Motorn satt tidigare i en Volvo 740, och det första grabbarna gör är att dammsuga den. De börjar sedan plocka isär den. De upptäcker då lite skador på vevlagren. De körde sedan in toppen och några andra delar i en diskmaskin för att få dem lite renare. Efter det planade de toppen och målade om blocket så att den ikoniska röda färgen blev tydligare.
– Färgen hade också en praktisk funktion. Oljeläckor, sprickor och gjutfel syntes tydligare mot den röda ytan, och det blev snabbt en tradition, en symbol, ett löfte om att just den här motorn, den röda, var något utöver det vanliga, säger en av grabbarna.
För att se hela återupplivningen av den legendariska svenska motorn kan du klicka vidare på klippet som är länkat i artikeln.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.