Linn, 28, förlorade körkort och jobb: ”Rättsskandal”

Ambulanssjukvårdaren Linn Gustafsson förlorade körkortet jobbet efter PEth-prov. Nu vill regeringen se över reglerna. 
– Jag fick beskedet mitt under semestern och plötsligt hade jag inget jobb att återvända till, säger Linn Gustafsson.

Hon hade arbetat några månader som ambulanssjukvårdare i Karlstad. Enligt rutinerna ska då arbetsgivaren ta några tester. I det ingår de beryktade PEth-testerna. 
– Första provet togs några dagar efter att jag varit på en fest och det andra strax efter jag hade varit på en skidresa till Alperna. Jag var helt öppen med detta med min arbetsgivare och jag tycker det är grovt missvisande att ta sådana här tester vid dessa tidpunkter, säger Linn Gustafsson till TV4

Kort efter testerna fick 28-åriga Linn ett brev av Transportstyrelsen. De hade bestämt sig för att återkalla hennes körkort eftersom Linn överskred 0,3 mikromol i blodet vid PETh-testet.  Beslutet innebar att hon förlorade jobbet på ambulansen.

Linn tvingades gå tillbaka till sin gamla arbetsplats som sjuksköterska vid akuten. 
– Det här är en rättssäkerhetsskandal som tydligt visar hur enskilda är så gott som chanslösa när de försöker försvara sig mot myndighetsbeslut. Linn Gustafsson har bevis för att hon inte har ett missbruk, ändå har Transportstyrelsen stämplat henne som missbrukare och utan vidare fått medhåll från domstolarna. Det är en allvarlig brist i rättssäkerheten, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Linn Gustafssons läkare intygade för Transportstyrelsen att hon inte har några alkoholproblem. Ändå höll myndigheten benhårt på sitt beslut. Det spelade ingen roll att Linn inför varje arbetspass måste blåsa i ett alkotest. 
– Jag har alltid blåst grönt och jag är ingen person som dricker alkohol speciellt ofta. Det skulle dessutom inte funka eftersom jag ofta jobbar 60 timmar i veckan och lever för jobbet, säger hon.

Även bussföraren Teresa Kempe blev av med jobb och körkort efter de kritiserade PETh-testerna.

Linn är inte den enda yrkeschauffören som drabbats. För en vecka sedan berättade vi på Carup.se och busschauffören Terese Kempe i Småland. Hon hade blåst grönt inför varje arbetspass i många år.
– Jag insåg lite senare att läkaren hade bara gjort PETh-prover och inte det obligatoriska CDT-testet. Jag påkallade detta för honom och han skrev till  Transportstyrelsen att det behövdes mer tid för provtagning. Ändå drog de in mitt körkort, säger Teresa Kempe.

Teresa och Linn är bara två av många som förlorat körkortet på grund av de omdiskuterade testerna.
– PEth-testerna är inte vetenskapligt bevisade att det finns samvariation. De är osäkra eftersom man inte vet hur andra faktorer påverkar. Det har visat sig att människor med samma alkoholkonsumtion får helt olika värden, säger experten Lena Nerhagen, universitetslektor vid Högskolan i  Dalarna och tidigare medicinsk forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Infrasturkturminister Andreas Carlson har gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över de kritiserade reglerna.

Under den senaste tiden har de här fallen fått stor uppmärksamhet. TV4 har precis som vi på Carup.se sökt infrastrukturminister Andreas Carlson. Men nu har han svarat dem att man är beredda att se över reglerna.
– Det pågår nu ett arbete på Transportstyrelsen med att uppdatera de regler som styr de medicinska kraven om alkohol och narkotika vid körkortsinnehav. Uppdateringarna kommer leda till att reglerna förtydligas och Transportstyrelsens bedömning är att detta kommer leda till färre körkortsåterkallelser. Detta arbete kommer jag och departementet att följa noga, skriver infrastrukturminister Andreas Carlson till TV4.

Centrum för rättvisa kommer nu att hjälpa Linn att överklaga Transportstyrelsens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Här måste domstolarna sätta ner foten. Transportstyrelsens orimliga praxis måste underkännas och de som har drabbats av de här orättssäkra besluten måste få upprättelse, avslutar Fredrik Bergman Evans.
LÄS MER: