Nya metoden: Drönare kan jaga fartsyndare

Drönare kan börja jaga fartsyndare. Insats i Jämtland öppnar dörren för trafikpolisens nya metoder.
– Allt man kunde göra med en helikopter kan man göra med en drönare, säger Rickard Henningson, flygchef hos polisen.

Nyligen gjorde polisen i Jämtland en insats med drönare. Under den övervakade man en korsning vid E14 i närheten av det lilla samhället Ås.
– Tillsammans med UAS drönare kontrollerades stopplikten mot E14 i Åskorset. Majoriteten skötte sig bra men under den stund vi var på plats blev sju förare rapporterade för att ej iakttagit stopplikt, skriver polisen i Jämtland/Härjedalen.

Den här nyheten fick stort genomslag. En del tycker att det är bra att polisen uppdaterar sin verksamhet. Men andra blev också rosenrasande. 
– Men som jag blivit lärd så skall polisman/polisbil ej gömmas vid kontroller, så att använda drönare på detta sätt bör ej vara ok, står det i en kommentar.

Men polisen har ägnat sig åt övervakning från luften i flera decennier. Rickard Henningsson började som pilot inom polisen.
–  Förr i tiden klockade man en bil mellan två punkter från en helikopter, sedan tog patrullen nere på marken över. Då var det piloten som höll ögonen på fordonet, nu är det drönarens kamera och de blir tryggare för alla, säger han. 

Drönarna har använts i flera år av polisen. Nu har de också börjat dyka upp hos trafiksektorna. Polisen är inte främmande för att de kan ta över mycket av det som sköts med traditionella instrument som lasern.
– När vi började med drönare omkring 2018 förstod vi att det skulle skapa nya polisiära uppgifter. Om man blickar tillbaka så fanns det radarskåp, sedan kom lasern och gjorde dem föråldrade. Nu kanske vi ser ett annat steg i teknikskiftet.

DJI är en av drönarna polisen kan använda. Den har både värmekamera och vindvinkelkamera och kan flyga i 49 minuter på en laddning. Foto: DJI Press

Projektet med övervakning i stopplikt i Jämtland öppnar dörrar för ett nytt sätt att arbeta. 
– Teoretiskt kan du övervaka hastigheten med drönare, allt som kan göras med en helikopter kan du göra med en sådan. Den enda skillnaden är att i helikoptern var det piloten som använde blicken, i drönarna finns en kamera. 

Tekniken finns där, nu är frågan om de lokala polisregionerna kan tänka sig att börja använda drönare för att jaga fartsyndare.
– Den nya metoden bygger på engagemang bland poliser ute i landet. De fångar upp de här nya verktygen och utvecklar metoder som man rapporterar till mig. Sedan för jag in det i listan över metoder som man kan använda. 

Drönarna är enkla och billiga att använda. Med den klassiska helikoptern kunde polisen göra enstaka nedslag. Men drönarna kan vara betydligt mer i luften.
– Det här är en metod som polisen vill använda nationellt och som kommer att spridas. I Jämtland använde man nu drönare till att kontrollera stopplikten. Det gjorde vi inte med helikopter, visst hade det varit möjligt. Men det ska vara samhällsekonomiskt försvarbart också.

Rickard Henningsson bestämmer inte hur polisen lokalt ska använda den nya tekniken. 
– Jag ser över så att man inte tullar på trafiksäkerhetsregler och att man håller de höjder och områden som man får flyga på. Sedan kräver den här tekniken tillstånd och även utbildning av personalen, men jag ser en snabb utveckling ute i landet. 

Polisen kommer att använda drönare allt mer. Vi får vänja oss vid att det finns osynliga ögon ovanför våra vägar. 
– Metoden att använda drönare i trafikhänseende är just nu under utveckling. Och jag tror att man kommer att få se allt fler delar där det kan användas, som de gjorde i Jämtland där man övervakade stopplikten.

Med drönarens kamera blir det svårare att komma undan. 
– Kameran är också mer rättssäker, det blir mindre diskussion om saker och ting som finns på film och är bättre vid en eventuell rättegång, avslutar Rickard Henningsson.
LÄS MER: