Experten: Helt obegripligt att hon kan bli vållande

Sofie Hjortzberg blev vållande när hon blev påkörd av en bilist som körde om hela kön i fel fil. Nu ifrågasätter Sveriges ledande trafiksäkerhetsexpert försäkringsbolaget. 
– Man får aldrig göra en omkörning om det inte kan ske på ett säkert sätt, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Hon har tagit del av fallet med Sofie Hjortzberg som Carup uppmärksammat. Hon körde ut från Tierp Arena mot väg 600 och blev påkörd av en bil som trängde sig före en lång bilkö och körde om i hög fart. Trots det har försäkringsbolaget nekat henne ersättning och utsett henne till vållande.
– Vi kan inte uttala oss om enskilda fall, men vi undersöker varje plats noggrant, säger Mikael Waldenvik, chef över motorskador på Länsförsäkringar.

Sofie Hjortzberg, 21, har kämpat mot försäkringsbolaget under lång tid. Men nu får hon stöd av expertisen.
– Det var motortävlingar på arenan och lång kö ute på vägen, jag svängde ut. Då kommer en bil i hög fart som kör om hela kön, han kör rakt in i mig. Jag får diagnosen whiplash och måste äta starka mediciner. Dessutom blev bilen fullständigt kvaddad, säger Sofie.

Sofie Hjortzberg var på väg hem från arbetet på Tierp Arena när hon blev påkörd.

Snart kommer nästa kalldusch. Försäkringsbolaget bestämde att det var hon som var vållande till olyckan. Därför fick hon ingen ersättning för sina egna skador och den krockade bilen.
– Vi tittar alltid på platsen och ser hur den ser ut och vilka regler som gäller. I det fall det inte finns några trafikregler får man gå efter synintrycket, säger Mikael Waldenvik.

Trafiksäkerhetsexperten ställer sig kritisk till försäkringsbolagets bedömning. Enligt henne har den påkörande bilen brutit mot flera paragrafer i lagen.
– Jag kan inte förstå hur hon kan bli vållande till olyckan. Det är helt obegripligt. Som jag ser det har föraren brutit mot minst tre, kanske fyra paragrafer ur trafikförordningen, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg. 

Trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg är rektor för trafiklärarutbildningen och en av Sveriges ledande experter på trafikregler. Hon ifrågasätter att bilisten som körde om en kö i fel fil frias från ansvar av försäkringsbolaget.

Men Länsförsäkringar står fast vid att det var Sofie som var vållande. Sofie Hjortzberg har kämpat sig trött för att lägga fram sin sak.
– Om du kör om en kö och krockar med en annan köande bil, då är det en sak. Du får köra om två bilar på samma gång. Men om någon kommer ut från ett stoppmärke och du kör på den medan du gör omkörningarna, då är det inte ditt fel, säger Mikael Waldenvik.

Experten skakar på huvudet. Hon tycker att Länsförsäkringar gör fel.
– Enligt paragraferna 32, 36 och 39 har han som körde på henne gjort fel. För det första får du inte köra om ifall det inte kan ske säkert, du måste kunna gå tillbaka in i det högra körfältet och det får inte ske vid en utfart eller korsning, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Hon har fått ta del av Sofies material och gör en helt annan bedömning än Länsförsäkringar.
– När jag tittar på bilderna så ser man att den påkörande bilen har kommit väldigt fort, det kan rentav vara upp mot fem punkter som denne har brutit mot. Sådana här saker gör mig upprörd. Jag var med om detsamma en gång med en körelev. Vi stannade tio meter före en korsning eftersom det kom en bil i mycket hög hastighet. Föraren plockade med något och tog kurvan väldigt snävt i halt väglag. Så denne kolliderade in i oss. Men eftersom det var högerregeln så gav försäkringsbolaget honom rätt, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

För Sofie har livet fått en ny vändning. Hon lider fortfarande men efter den svåra olyckan.
– Jag har fortfarande smärtor efter min whiplashskada och bilen står som skrot på gården. Den skulle kosta 700 000 kronor att laga och vi har fortfarande avbetalningar på den, säger Sofie Hjortzberg.

Väg 600 står angiven som huvudled. Men det finns inga skyltar och dessutom korsar den en annan huvudled. Enligt lagen ska den då inte betraktas som en huvudled.
– Det borde vara högerregeln som gäller. Men försäkringsbolaget påstår att jag har orsakat olyckan, nu har jag fortfarande ont och har lagt ner mängder med timmar. Bilen skulle dessutom kosta 700 000 kronor att reparera, säger Sofie.

Enligt Länsförsäkringar är Arenavägen som Sofie svängde ut från, en utfart. Då ska Utfartsregeln gälla.
– Om det är en väg och man inte kan ta sig därifrån, då är det en utfart och utfartsregeln som gäller. Då ska man lämna företräde för bilarna, säger Mikael Waldenvik.

Enligt försäkringsbolaget spelar det ingen roll att mannen som krockade med Sofie trängde sig i kön och körde om alla andra i hög hastighet.
LÄS MER: