Mackdöden slår till igen. Elbilar och sjunkande drivmedelsförsäljningar ligger bakom nedstängningen av klassisk bensinmack.
– Jag tror att vi måste börja vänja oss vid att det inte alltid kommer att vara som förr i världen, säger butikschefen Julia Annerton.
Mackdöden sveper över Sverige. Ett kulturarv är på väg att försvinna från landsbygden när allt fler mackar stänger sin butiksverksamhet. Den senaste i raden hittar vi i pittoreska Gånghester utanför Borås.
– Vi ligger inte vid en stor väg och därför blir det svårare med försäljningen. Sådant som korv och dricka går mycket bättre där när det passerar många bilar som tankar. Vi har en annan situation, säger Julia Annerton.
På Gulf i Gånghester har man sett en tydlig tendens. Man säljer allt mindre drivmedel och då kommer kunderna heller inte in i butiken för att handla.
– Framförallt så har väl drivmedelsförsörjningen gått ner och så handlar man inte på samma sätt som tidigare, säger Julia Annerton.

Hennes kollega tror att det beror på förändrade vanor. Människor kör inte lika mycket längre och dessutom blir det allt fler elbilar. Det slår hårt mot mindre mackar på små orter som är beroende av marginalerna.
– Det är fler och fler som kör elbilar och arbetar hemifrån, då viker drivmedelsförsörjningen och de kommer inte in i butiken, säger Henrik Samuelsson.
Även om butiken stänger ner så kommer man att kunna tanka i lilla Gånghester. St1 som driver pumparna och förser dem med drivmedel har inga planer på att stänga ner sin verksamhet.
– Men bensinpumparna kommer att finnas kvar. Den enda skillnaden är att man måste betala med kort och inte kunna komma in i butiken, säger Julia Annerton.

När den traditionella macken går dåligt satsar hon istället på den lönsamma delen av verksamheten. Gulf i Gånghester har en verkstad med ett gott rykte.
– Vi kommer inte att lägga ner. Istället blir det en satsning mot att utöka vår verkstad och däckservice. Där kommer vi att lägga all energi, säger Julia Annerton.
Nedstängningen kommer inte att påverka personalen. Alla anställda finns i verkstaden och butiken har skötts av ägaren vid sidan om.
– För oss är det naturligt att det blir en satsning på verkstaden istället. Jag tror att vi går mot att det blir färre mackar med butiker, allra helst på mindre orter. Vi får vänja oss vid att det inte kommer att vara som förr, säger Julia Annerton.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.