Ny tung konkurs skakar tysk bilindustri. Bilindustrins kris skördar offer över hela landet.
– Vi har säkrat lönerna de här tre månaderna, säger konkursförvaltaren Olaf Spiekermann till MDR.
Krisen i den tyska bilindustrin slår stenhårt mot hela landet. I den lilla staden Harzgerode har man bearbetat metaller sedan medeltiden. Under efterkrigstiden har bilindustrin gett hela trakten liv och hopp. Nu går de lokala företagen i konkurs på löpande band.
Bohai Trimet tillverkar karossdelar och transmission med Volkswagen som huvudkund. De har funnits sedan 1985, men går nu omkull efter 40 år. Företaget ägs av Kina och har tillverkning på två platser i Tyskland. Det är anläggningen i Harzgerode i Sachsen-Anhalt som nu är i fara.
Här arbetar 580 personer. Men deras arbeten är nu hotade. Under gårdagen tvingades fabrikslednignen vända sig till domstol för att ansöka om den tyska motsvarigheten till konkurs. Det innebär att företaget tillsammans med konkursförvaltaren har tre månader på sig att komma överens med fordringsägarna om en lösning på företagets skulder. Om de inte kan hitta en överenskommelse går företaget under och hela personalen blir arbetslös.
Företaget har främst tillverkat delar till Volkswagen. Men den för tysk industri så viktiga koncernen går på knäna. Volkswagen kommer att skära ner ungefär 40 000 industrijobb i bara Tyskland och sänker även produktionen. Det slår stenhårt mot alla de företag som är beroende av dem.
– Den viktigaste uppgiften nu är att hålla produktionen stabil och fortsätta leverera våra produkter. Jag har redan fått positiva signaler från de viktigaste kunderna, säger Olaf Spiekermann när han besökte fabriken under tisdagen.
I delstaten Sachsen-Anhalt är bilindustrin en viktig näring. Här har konkurserna duggat tätt senaste halvåret. Tidigare under våren gick Boruszew Kunststofftechnik omkull. För en månad sedan drabbades den lilla staden Harzgerode av en annan konkurs. Då var det bildelstillverkaren Schlote som tvingades krypa till tinget.
För den lilla staden Harzgerode är det en präktig katastrof. Här bor färre än 8000 invånare och fabriken har varit en livsnerv i det lokala näringslivet. Harzgerode har en lång tradition av att bearbeta metall. Staden nämns först under 900-talet. Då växte den fram bredvid ett kloster. Men på 1300-talet fann man metall i trakten och då växte industrin fram. Det är med andra ord en 700-årig verksamhet som nu är i fara.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.