Bilägaren är inte kriminell eller skuldsatt. Men ändå kan polisen ta bilen vid en vanlig trafikkontroll. Vi reder ut polisen och Kronofogdens nya metoder och vad som gäller.
En kvinna i Växjö trodde att hon bara gjort sin bror en tjänst när hon lånade ut sin BMW, enligt hennes egna utsago i rätten. Men det hela slutade med att Kronofogden tog bilen efter en poliskontroll – och nu har även tingsrätten sagt sitt.
Allt började med en vanlig fordonskontroll i Älmhult i mitten av mars, skriver Smålandsposten. En polispatrull stoppade en BMW med en förare i 20-årsåldern. När de kontrollerade mannen visade det sig att han hade skulder på omkring 150 000 kronor. Det var tillräckligt för att Kronofogden skulle ingripa direkt. Bilen togs i beslag och klassades som utmätningsbar egendom – värdet uppskattades till 75 000 kronor.

Men bilen tillhörde inte mannen, enligt hans yngre syster. Hon bor på en mindre ort i Växjö och hävdade att det var hon som köpt bilen bara några månader tidigare. Hon menade att hon gjort misstaget att låna ut den till sin bror, inget mer.
När Kronofogden ändå beslutade att bilen skulle säljas, överklagade hon. Hon visade upp registreringsbevis, försäkringspapper och kvitton på inbetald fordonsskatt – allt för att bevisa att det var hon som var den rättmätiga ägaren.
Men tingsrätten gick på fogdens linje. Domstolen ansåg att kvinnan inte kunde bevisa sitt ägarskap, främst eftersom hon saknade ett köpekontrakt trots att hon uppgett att affären gjordes så nyligen som i november. Resultatet: Kronofogden får sälja bilen på auktion i slutet av april.
Fallet i Växjö är ett exempel på utmätning på distans, där Kronofogden kan ta en bil i beslag på distans för att täcka skulder. Även om bilen inte står på den skuldsattes namn. Det räcker att det finns starka skäl att tro att bilen tillhör den skuldsatta. Men parallellt med den här typen av fall har en ny lagstiftning börjat tillämpas, som gör det möjligt att ta bilar i beslag även i helt andra situationer. Även om personen som kör eller äger bilen inte har skulder hos kronofogden.
I Malmö har de första domarna nu kommit som bygger enbart på den nya lagen om självständigt förverkande, som trädde i kraft i november förra året. Lagen gör det möjligt att ta egendom i beslag även om ingen dömts för ett specifikt brott eller har skulder. Så länge det anses mer sannolikt att tillgångarna har ett brottsligt ursprung.
I två separata fall i Malmö har män i 20-årsåldern blivit av med sina bilar efter att ha stoppats av polis. Bilarna värderas till 70 000 respektive 120 000 kronor. Tingsrätten konstaterade att förarna saknat legitima inkomster, samtidigt som det förekommit stora kontantinsättningar och tidigare domar för vinningsbrott. Även närståendes förklaringar om hur bilarna köpts har avfärdats som vaga och motsägelsefulla. Domstolen slog fast att det är ”klart mera sannolikt att bilen härrör från brottslighet än att så inte är fallet” – och beslutade att bilarna ska förverkas.
Vi reder ut begreppen
Både utmätning och självständigt förverkande innebär att en bil kan tas i beslag – men vägen dit ser olika ut. Polisen kan stå för själva ingripandet i båda fallen men vem som beslutar vad som händer med bilen skiljer sig. Det kan alltså börja med ett vanligt stopp i trafiken – men hur det slutar beror på om det handlar om obetalda skulder eller misstänkta brottsvinster.
Utmätning handlar om skulder. Om någon med skulder stoppas i trafiken, kan Kronofogden bedöma om bilen är värdefull nog att beslagtas. Det avgörande är inte vem som står som ägare i registreringsbeviset, utan vem som faktiskt anses äga bilen. I Växjö-fallet ansågs kvinnan inte kunna bevisa att bilen var hennes, och därför får Kronofogden sälja den.
Självständigt förverkande riktar sig mot tillgångar som tros komma från brott. Det krävs ingen fällande dom – bara att det bedöms som mer sannolikt att bilen har ett brottsligt ursprung. Då kan tingsrätten besluta att bilen förverkas. Det är åklagaren som driver processen, och Kronofogden är inte inblandad.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.