Därför togs detta bort från nya bilar

Därför har inte moderna bilar reservdäck. Branschen och biltillverkare svarar på läsarnas fråga.
– Många ringde assistansservice trots att de hade ett reservhjul, säger Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund (MRF).

Modern bilar saknar reservdäck. Många av våra läsare har skrivit och undrar varför. Samtidigt är många kritiska mot lagningskummet som inte fungerar vid större punkteringar.
– Den absolut främsta orsaken är utrymme. Det finns så mycket annat, främst batterier som behöver plats i moderna elbilar och hybrider så det finns inte plats för ett hjul till. säger Magnus Holst, presschef på Volvo Sverige.

I elbilar är det i princip omöjligt att klämma in ett reservdäck. Dessutom är de ofta så tunga att det krävs en verkstad för däckskifte.
– En annan orsak är vikt. det är något man ju alltid försöker minimera i främst elbilar, säger Magnus Holst.

Många moderna bilar har inte några reservdäck. Istället finns ett lagningskit. Men det förslår inte alltid vid en kraftigare punktering.

Branschorganisationen Mobility Sweden stämmer in. Det finns en anledning till att reservhjulen försvann. I den bästa av världar hade man kanske kunnat få plats med allt, men inte i verkligheten.
– Generellt kan man säga att reservhjulet tar upp plats och ökar totalvikten på bilen. Ju tyngre bilen är desto mer drar den i drivmedel/el. Genom att ta bort reservhjulet ökar utrymmet, minskar drivmedel- eller elanvändningen vilket leder till minskade klimatutsläpp. säger Emmi Antonsson på Mobility Sweden.

Bilägare får ringa till assistansbolaget eller köpa sig ett tveksamt skum om olyckan är framme.
– Sedan många år finns det också bra reparationssatser som gör att man enkelt kan laga punkterade däck vilket minskar behovet av reservhjul, säger Emmi Antonsson.

 Dagens bilägare har ingen lust att slita med ett fälgkors utmed landsvägen.
 – För vissa bilmodeller kan även garantin täcka punktering av däck. Till stor del är det kopplat till att nybilsköparna inte vill betala för det, säger Emmi Antonsson.

På MRF stämmer man in i den analysen.
– Bilägare ringde assistansservice trots att de hade reservhjul. Man ville helt enkelt inte ha dem. Det var likadant med stänkskydden som tidigare monterades på nästan alla bilar, nybilsköparna ville inte ha dem så då slutade man göra de säger Klaus Silfvenius.

Biltillverkarna prövade ett tag med nödhjul, tunnare däck som höll fram till verkstaden. Men de har också försvunnit.
– De togs fram för att de dels tog mindre plats men även för att de anpassades för att ligga oanvända längre tid, detta då assistansservice konstaterade rätt ofta att reservhjulen var i dåligt skick/lågt däcktryck när de skulle hjälpa kunderna.

Marknaden styrs av nybilsköparna. Biltillverkarna bygger efter deras önskemål.
– Jag har full förståelse för att det är stor skillnad på hur prioriteringen ser ut för en tjänstebilsförare kontra hur de som köper en två till fyra år gammal bil för egna pengar, men i slutändan är det nybilsköparen som gör valen och som driver utveckling dit vi hamnat. säger Klaus Silfvenius.

Hos Volkswagen slutade man med reservhjul för länge sedan.
– Sedan ganska många år är det helt riktigt så att det istället för reservhjulet erbjuds reparationssats till de flesta av våra nya bilar. Våra modeller med större hjuldimensioner har dessutom istället ofta så kallade airstop-däck som är punkteringsskyddade. Det är också så att vår mobilitetsgaranti täcker punkteringar, vilket gör att man har möjlighet att få hjälp på plats, säger Marcus Thomasfolk, presschef på Volkswagen Sverige.

För bilägare som drabbas av en rejäl punktering kan de bli stående utan att lagningskittet kan fylla däcket.
LÄS MER: