Nu rasar även begagnatmarknaden. Experten varnar för fritt fall även bland begagnade bilar.
– Jag tror att det kommer att fortsätta falla med sju eller åtta procent fram till midsommar, säger Ronny Svensson, expert på bilekonomi.
Förra året föll nybilsförsäljningen med sju procent. Men bilbranschen höll sig flytande genom att begagnatmarknaden ökade.
– Vi såg en minskning på nybilsförsäljningen under förra året, men begagnatmarknaden har ökat, sa Klaus Silfvenius, bilhandelsansvrig på Motormännen Riksförbund i vintras.
Men nu verkar också försäljningen av begagnade bilar rasa samman. Hittills i år har den sjunkit med 4,6 procent. Det stora tappet kom i februari då priserna föll med 4,8 procent på en enda månad. En stabil start på året har snabbt förbytts i ett prisfall.
– Folk håller i pengarna och det går inte att få billån på samma sätt längre. Då tycker många att de har en bilstatus som är acceptabel, säger Ronny Svensson, bilexpert på Ynnor AB.

Tidigare räddade bilhandlarna sig genom att exportera sina lager till andra EU-länder. Men sedan nyår har det hänt saker som gjort att exporten minskat radikalt.
– Kronan har stärkts mot euron väldigt mycket i år. Det blir inte billigt för Europa att hämta sina bilar här. Samtidigt kommer det ut väldigt många bilar som tidigare har privatleasats på marknaden, säger Ronny Svensson.
Bilhandlarna sänker priserna och gör sitt bästa för att bli av med sina överfulla lager. Men tiderna är svåra och svenskarna tvekar med att köpa ny bil, även om den är begagnad.
– Det finns så många bilar i lager, då måste man sänka priserna för att få ut dem. Men folk köper ändå inte en ny bil.
Under tiden hänger bankerna över bilhandlarna. Hittills har det gått en våg av konkurser bland mindre handlare. Även de stora koncernerna har bekymmer.
– Den stora risken är att bankerna säger stopp med krediterna, om de inte har förtroende för bolaget vill de ha pengarna tillbaka. Vi lever i en väldigt konstig värld just nu, den är osäker och banker tycker inte om osäkerhet.
Utan bankernas flöde av kapital kan inte bilhandlarna hålla öppet. Samtidigt ökar deras kostnader för bilar som står osålda. Då kan det bli fyndläge för bilköpare.
– Banker och finansbolag finansierar bilhandelns lager, när lagret blir mindre värt finns det ingen säkerhet för lånen. Då måste man få iväg bilarna för att minska sin risk, det är som fiskhandlarens på Malmborgs de sänks priset klockan två, man kan inte sälja fisken på måndagen.
Som lök på laxen kommer skadeverkningarna och börsfallet efter Trumps tullar. Bankerna följer utvecklingen noga. Om de börjar ana oråd kan det bli ett hårt slag för bilbranschen.
– Bilhandeln lånar för att hålla sina lager. Och en utlånad krona är en förlorad krona om man inte har någon säkerhet. Alla kreditmänniskor har gått den kursen.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.