Forskare har upptäckt ett nytt material till elbilsbatterier som ska ge en blixtsnabb laddning. Det nya materialet ska möjliggöra en full laddning på bara några sekunder.
Forskare tillsammans med biltillverkare letar hela tiden efter nya lösningar som ska påskynda hur snabbt det går att ladda elbilar. Förra veckan kunde vi rapportera om att BYD tagit fram ett nytt batteri till elbilar som går att ladda lika fort som en tankning. Nu har kinesiska forskare från universitetet i Wenzhou hittat ett nytt material till batterier som gör att det kommer att gå att ladda elbilen fullt på bara några sekunder.
Forskarna konstruerade ett litiumjonbatteri med ett kristallmaterial som heter niobvolframoxid, förkortat NbWO. Det nya materialet möjliggjorde en betydligt snabbare laddning där ett batteri lyckades ladda 68 procent av sin teoretiska kapacitet på 45 sekunder. Materialet ska samtidigt inte påverka energitätheten eller livslängden på batteriet negativt.

Batteriprototypen som forskarna testade med det nya materialet lyckades behålla 77 procent av sin originalkapacitet efter 500 laddcykler. Batteriet uppvisade dessutom en energidensitet på uppemot 406 Wh/kg. Forskarna är dock tydliga med att det fortfarande finns en del tekniska hinder som de måste lösa innan materialet kan användas i massproducerade batterier. De publicerade sin studie i tidskriften Nature Communications.
– Sammanfattningsvis demonstrerar vi här att snabbladdningsförmågan hos NbWO främst beror på en hastighetsberoende galleravslappningsprocess. NbWO-strukturen uppvisar en hög känslighet för laddningshastigheter, med litiumjoner som slumpmässigt upptar positioner vid högre hastigheter och därigenom mildrar den betydande gallerstrukturen och NbWO-förvrängningarnas snabba W+-karakteristika vid interkalationen, skriver forskarna i studien.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.