Svensk körskola i konkurs efter 96 år. Anrika Peter Lindells trafikskola är ännu ett offer för att fler kör privat.
– Farmor och farfar startade redan 1929. Men det är dåliga tider nu, folk håller i sina pengar och det drabbar oss också, säger Peter Lindell.
Efter nästan 100 år tvingas den klassiska trafikskolan att ansöka om konkurs. Under den senaste månaden har man inte tagit emot några nya elever. Inte heller har det gått att köpa paket med flera körlektioner.
– Eleverna har fått betala per lektion istället för att ha lektioner innestående. Vi vill inte lura någon, det vinner man inget på. Och de elever som har lektioner innestående, där kommer naturligtvis göra rätt för oss, säger Peter Lindell.
Totalt drabbas tre anställda förutom paret Lindell. Men Peter har planer på att starta en ny trafikskola. Han har redan varit i kontakt med konkursförvaltaren och hoppas ta med sig sina anställda och elever till den nya verksamheten.
– Han har för avsikt att dra igång en ny körskola och har erbjudit sig att eleverna ska få köra de timmar de har att fordra i det bolaget, säger konkursförvaltaren Dan Nordenberg.

Helsingborg är Sveriges mörkaste plats när det kommer till uppkörningar. Ingenstans kuggas fler personer än här. Förra året klarade bara 16 procent uppkörningen. Enligt branschen är Trafikverkets fel att körskolor som Peter Lindells nu tvingas i konkurs.
– Trafikverket är våra värsta konkurrenter när de låter privatister köra upp hur många gånger som helst och bli kuggade, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Hon får medhåll av en annan av körskolorna i Helsingborg. I staden finns en kultur om att man försöker chansa sig till körkortet för att spara pengar. Istället lägger eleverna alla sina sparpengar på misslyckade körprov till Trafikverkets kassa.
– Det är för att Trafikverket har drop-in tider och man kan köra upp varje dag. Det finns de som lägger tiotusen kronor på att bli underkända flera gånger, sedan har de inte råd att gå till en trafikskola, säger Sami Elias, trafikskolechef på City Trafikskola i Helsingborg.
Sveriges Trafikskolors Riksförbund är kritiska åt systemet. De har inte mandat att stoppa en uppkörning. Oavsett hur illa eleven kör måste de låta dem testa.
– Vi på trafikskolorna kan inte göra något åt en elev som inte är redo för uppkörningen. Vi får heller inte avboka dess körprov. Om de klarar det på ren tur ger de sig ut i trafiken utan kunskaper, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Trafikverket har precis avslutat en utredning om framtidens körkortsutbildning. Där föreslås att varje elev måste genomföra minst två lärarledda körlektioner.
– Det är alldeles för lite, dessutom har vi inte mandat att säga till om de inte är redo för att köra upp, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.