Nya jättebatteri – lagrar energi med gravitation

Forskare har tagit fram ett nytt batteri som förlitar sig på fysik istället för sällsynta metaller. Gravitationsbatteriet kan vara en lösning på flera framtida energiproblem. Tekniken bakom batteriet används redan idag i olika projekt.

Forskare letar ständigt efter nya batterier som ska vara revolutionerande. Idag består de flesta batterier av olika kemier som ofta innehåller miljöfarliga metaller, samtidigt som batterierna försämras med tiden och tappar kapacitet. Men nyligen har det även dykt upp ett batteri som förlitar sig på fysik i stället för ovanliga metaller.

Forskare från olika delar av världen har nämligen tagit fram prototyper av gravitationsbatterier. Batteriet fungerar genom att utnyttja potentiell energi. När en massa lyfts, vare sig det är ett stort block eller vatten, investeras energi i massan. På grund av gravitationen förblir energin lagrad tills föremålet faller. Med hjälp av en generator eller turbin kan du kontrollera hur massan sjunker och omvandla energin till elektricitet. Batteriet tappar inte heller någon kapacitet som kemiska batterier.

Bild på Energy Vaults gravitationsbatteri-torn i Kina. Foto: Energy Vault

Samma grundprincip används vid vattenkraftverk och har använts länge av människan. Processen är mycket effektiv och tillförlitlig, men kräver en unik geografi. Gravitationsbatterier är främst begränsade av den tillgängliga höjden som krävs för att höja och sänka massan, men redan i dag finns det olika prototyper av tekniken.

I Kina har det schweiziska företaget Energy Vault tillsammans med den kinesiska staten tagit fram ett EVx-system. De har byggt ett 120 meter högt mekaniskt torn som lyfter flera jätteblock gjorda av jord, sand eller återvunnet avfall. När blocken höjs lagras energi som går åt för att lyfta dem och när de sänks släpps den potentiella energin ut och omvandlas till elektricitet.

I Skottland har företaget Gravitricity byggt en plattform i vattnet som lyfter och sänker två 25-tons vikter. Projektet var en stor succé och nu siktar företaget på att få tekniken att fungera i övergivna gruvschakt istället. En del gruvor sträcker sig 3000 meter under marken och hade därför varit perfekta för tekniken. De hade dessutom varit ett bra sätt att börja återanvända oanvända övergivna gruvor i framtiden. Samtidigt krävs det inga pengar för att bygga nya dyra torn.

Även om gravitationsbatterier är en lovande lösning på framtida energiproblem är det samtidigt inte en universell lösning. Tekniken ser idag väldigt svår ut att lyckas implementera i vanliga hushåll, även om driftkostnaderna med stor sannolikhet hade varit lägre än dagens litiumjonbatterier. En annan nackdel med batteritypen är att det krävs ett stort underhåll av kablar, vinschar och hissar. Dessutom krävs det höga byggnader eller djupa schakt. Men gravitationsbatteriet hade verkligen kunnat vara ett bra komplement till framtida energilösningar.
LÄS MER: