2016 köpte Charles Fawcett 239 Land Rover Defenders för att gömma undan bilarna i en lada. När han sålde bilarna några år senare hade han gjort ett galet miljonklipp. Men affären var ytterst nära att gå i stöpet.
– Jaguar och Land Rover ville inte att vi skulle ha bilarna, säger Fawcett.
Ursprungsmodellen av Land Rover Defender lanserades redan 1948. Bilmodellen är en av de mest klassiska och långlivade som finns, men ingenting varar för evigt. Till mångas stora sorg lades produktionen av den klassiska modellen ner 2016. Men alla såg inte bara det sorgliga med nedläggningen. Britten Charles Fawcett såg istället en stor potential som han sedan skulle utnyttja maximalt.
Några månader innan nedläggningen av Land Rover Defender beställde han 239 bilar av modellen. Charles Fawcett visste att modellen hade ett stort affektionsvärde för många och hade därför en känsla av att priset på bilarna skulle stiga med åren. Men när Fawcett la beställningen på 239 bilar ville Jaguar och Land Rover först inte ta emot den.
– Vi var tvungna att kämpa hårt, säger Fawcett till Daily Mail.



Från att först ha tackat nej ändrade sig tillverkaren efter ett tag. Men efter att Fawcett haft ett möte med JLR tvekade de igen att genomföra beställningen. De hävdade att de inte hade så många bilar kvar, men efter rättslig hjälp började bilarna till slut att levereras till Fawcett. Historien tar dock inte slut där.
Efter att Fawcett hade fått ungefär hälften av bilarna stoppades plötsligt leveransen helt. Tillverkaren tvingade Fawcett att gå med på nya krav om hur bilarna skulle marknadsföras. Detta var dock något som enbart gynnade britten. För när han gick med på de nya kraven fick han de sista bilarna sex månader efter att produktionen av modellen lagts ner officiellt. Detta gjorde att han kunde marknadsföra bilarna som de sista som rullats ut från fabriken.
– Det gav dem ett ännu större samlarvärde, säger Fawcett till Daily Mail.


Efter att Fawcett fått alla 239 bilar levererade gömde han dem i en lada. Där stod de sedan i några år innan han började lägga ut dem till försäljning. När bilarna köptes kostade de omkring 550 000 kronor, men när han sålde dem, dessutom förbättrade av hans eget företag Twisted Automotive, hade priset gått upp till 1,6–2,2 miljoner kronor per bil.
– Vi har sålt cirka 210 och förvandlat varenda en till ett Twisted-fordon, säger han.
I dag har Charles Fawcett 25 bilar kvar. De tänker han behålla till sin egen samling.
– Vi har förvarat dem, servat dem, rengjort dem och täckt över dem. Vi har tagit hand om bilarna i 10 år och nu är jag lite fäst vid dem. De har liksom alltid funnits där, säger Fawcett.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.