Fällan med utfartsregeln som få känner till

Det finns en okända fälla med utfartsregeln som få känner till. Plötsligt kan högerregeln gälla för vissa vägar.
– Det beror helt på hur vägen är utformad, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

En gul skylt med röd kant som ringar in namnet betyder att vägen inte längre är allmän. Istället ägs den och förvaltas av en samfällighet. Ofta har en samfällighet en parkering och då kan utfartsregeln gälla. Men inte alltid.
– Bara för att det är en väg från en samfällighet så betyder det inte automatiskt att det är utfartsregeln som gäller, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Detta är ofta en förening som drivs av de boende utmed vägen. Det är heller inte helt ovanligt att den är grusad och mindre än den allmänna genomfartsvägen. Därför tror många att det är utfartsregeln som gäller när man ska svänga ut från den.
– Om det är en utfart från en parkeringsplats så utgår man från att det är utfartsregeln. Men när det kommer till vägar som ägs av samfälligheter är det annorlunda, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Ägarskapet har ingen betydelse för vem som ska lämna företräde. Om den större allfartsvägen inte är en huvudled, så ska du tänka på högerregeln.
– Det spelar ingen roll vem som äger vägen. Ägarskap kan inte alls avgöra vad som gäller i trafiken, istället är det andra saker som avgör om det är utfartsregeln eller högerregeln när man kör ut från en samfällighetsväg, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Men det finns tillfällen då högerregeln inte gäller. Du som bilist måste hålla uppsikt på hur vägen är utformad.
– Många vägar som ägs av en samfällighet börjar med parkeringsplats. Ett bra exempel är kolonilotter, där vill man inte ha trafik bland husen. Då är det utfartsregeln som gäller, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Om det däremot inte finns några parkeringsplatser behöver du inte tänka på utfartsregeln.
– Men är det ingen parkeringsplats i början av vägen, då är det faktiskt högerregeln som gäller. Som sagt, det spelar ingen roll om det är en statlig, kommunal eller samfällig väg, det står inget i trafikförordningen om den saken, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Många undrar då hur man kan avgöra vad som är parkeringsplatser. På vissa samfälliga vägar finns det inga skyltar.
– Om det är en parkering eller bara väg först, då måste jag som trafikant själv kunna avgöra vad som gäller. Man måste bedöma efter varje situation och hur varje plats ser ut, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Det är inte alltid som samfälliga vägar är skyltade.
– Ibland kan det finnas en skylt vid samfälliga vägar, som berättar att det är väjningsplikt. Men det fungerar inte alltid så. Man behöver ta in all information och göra en bedömning, och det kan man med rätt kunskap, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
LÄS MER: