Expertens knep: Så sparar du 1000-lappar på bilköpet

Många betalar onödigt mycket för sitt bilägande. Fel val vid köpet kan kosta hundratusentals kronor. Men med några enkla knep kan du spara stora summor.
– Det viktiga är att välja rätt bil, säger Carl-Erik Stjernwall, expert hos M Sverige.

När det är dags att köpa bil är det lätt att lockas av snygg design, kraftfull motor och den senaste tekniken. Men det många missar är vad bilen faktiskt kostar att äga i det långa loppet. Den som vill hålla nere sina utgifter behöver tänka strategiskt redan vid köpet.

Det handlar inte om att välja den billigaste bilen på marknaden, utan att hitta en modell som har en rimlig totalkostnad över tid.
– Äg samma bil länge, betala inte extra för premiumkänsla eller för utrustning du inte behöver, och välj inte den allra nyaste modellen, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Att köpa den senaste teknikspäckade statusmodellen kan bli dyrt. Den som vill komma billigt undan ska inte betala extra för premiumkänsla, enligt experten. Samtidigt kan udda bilmärken med lågt inköpspris bli dyrare i längden. Bild: BMW

Värdeminskningen är en av de största och mest underskattade kostnaderna för bilägare. Redan från den första dagen tappar bilen i värde och den största nedgången sker under de första åren. Att byta till en ny bil vart tredje år kan därför bli en dyr vana, medan den som behåller sin bil i 8–10 år eller längre kan spara stora belopp. Ett annat sätt att minska värdefallet är att köpa en bil som är några år gammal, där någon annan redan tagit den största ekonomiska smällen.

Vilken bil du väljer spelar också stor roll. Modeller som säljs i stora volymer brukar hålla sitt andrahandsvärde bättre, eftersom efterfrågan är hög även på begagnatmarknaden. Premiumbilar kan däremot förlora mer i värde än förväntat, trots att de kostar mer vid inköp.

Ofta betalar man för varumärkets status snarare än högre byggkvalitet, och det är inte säkert att bilen är bättre att äga på lång sikt.
– Ska du äga bilen riktigt länge spelar förstås andrahandsvärdet ingen roll, men köper du en dyr bil blir det ändå dyra mil, säger Carl-Erik Stjernvall.

Samtidigt finns det bilar med låga nypriser som kan verka ekonomiska vid första anblicken, men som på sikt blir dyra på grund av högre reparationskostnader. Även bilmärken med låg marknadsandel kan vara svåra att sälja vidare, vilket kan påverka ekonomin negativt trots att de i sig är bra bilar. Många tror att de kan spara pengar genom att köra mindre, men den besparingen är i praktiken ganska liten. Bränslekostnaden sjunker visserligen, men de flesta fasta kostnader kvarstår oavsett hur ofta bilen används.

Försäkring, skatt och service påverkas inte av antalet körda mil och den största utgiften, värdeminskningen, sker oavsett om bilen rullar eller står still.
– Besparingen att ställa bilen blir väldigt liten. Det är alltså inte något vidare bra sätt att spara pengar på. Det viktiga är i stället att välja rätt bil, kanske också en bil som är lite mindre i storlek än vad man tror sig behöva, menar Carl-Erik Stjernvall.

Den som vill ha ett ekonomiskt bilägande gör alltså bäst i att tänka långsiktigt. Genom att välja en modell med stabilt andrahandsvärde, undvika onödig extrautrustning och behålla bilen länge kan du spara betydligt mer än bara några kronor per mil.

Expertens bästa tips för att spara pengar på bilköpet

  • Äg samma bil länge
  • Köp en bil som är några år gammal
  • Köp en lite mindre bil än du tänkt
  • Betala inte extra för premiumkänsla
  • Köp inte till utrustning du inte behöver

LÄS MER: