Tejpfusket har kommit till Sverige. Så här försöker bilister slå ut fartkamerorna med ett nytt knep.
– Jag har själv sett det, säger trafikpolisen Petter Magnusson.
Nyligen slogs nyheten upp stort i Storbritannien. Det visar sig att engelska bilister har kommit på ett sätt att komma undan fartkamerorna. Genom att använda reflextejp på registreringsskyltarna kan de blåsa förbi kamerorna utan risk för böter.
– Jag har själv sett det här i ett skarpt läge med tejpen. Om man gör det så föranleder det böter, säger Petter Magnusson.
Trafikverket driver de stationära kamerorna tillsammans med polisen. Men där vet man inte om det engelska tejptricket fått fäste i Sverige.
– Jag vet inte om det förekommer i Sverige, men det skulle kunna göra det. Men i sådana fall är det en sak för polisen, säger Eva Lundberg på Trafikverket.
Metoden är enkel. Några rackare har till och med lagt ut dem på nätet, så att alla kan lära sig metoden. Men polisen har koll på dem.
– Jag har även sett på nätet denna film på nätet där man kan se hur det går tillväga, säger Petter Magnusson.
Men det är ett riskabelt vågspel att tejpa registreringsskylten för att undvika fartkameror. Om polisen stannar bilen för en rutinkontroll är risken stor att man får böta 1500 kronor.
– Dock vid kontroll ser man denna film/tejp ganska så tydligt. Tejpen gör att registreringsskylten överexponerar i kamerans blixt vilket gör den oläsbar för kameraöga. säger Petter Magnusson.
Alla bilägare ska se till så att deras registreringsskylt syns tydligt. Om någon manipulerar den med tejp har man gjort ett lagbrott.
– En registreringsskylt ska vara väl synlig och hållas i sådant skick att den lätt kan avläsas. Med avläsas gäller då inte bara det blotta ögat utan även annan teknisk utrustning, såsom kamera, säger Petter Magnusson.
Men det är inte lika vanligt i Sverige som i Storbritannien. Det verkar som fenomenet precis har börjat dyka upp här. Men så fort det börjar sprida sig är också risken stor att allt fler anammar den olagliga metoden.
– Men skulle inte säga att detta fenomen är direkt vanligt, säger Petter Magnusson
Tejpmetoden hotar trafiksäkerheten. Det svenska nätet av fartkameror har kostat skattebetalarna stora pengar. Syftet är att färre ska omkomma eller skadas i trafiken.
– Vi ser goda effekter, syftet är att bilisterna ska hålla hastigheten och den uppföljning som visar att endast två till fem procent av alla fordon på en sträcka med kameror kör fortare än gällande hastighetsgräns. Lägre hastighet innebär färre döda och allvarligt skadade om det sker en olycka, säger Eva Lundberg.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.