Experten slår hål på myt om jultrafiken

Hur farlig är egentligen jultrafiken? Experten slår hål på en seglivad myt.
– Det är mycket beroende på slumpen och vad det är för väder, säger Magnus Lindholm på Transportstyrelsen.

Han sysslar med djupanalyser av dödsolyckor. När det sker en sådan så är det Magnus Lindholm och hans kolleger som ska utreda orsakerna.
– Det finns en sak som vi kan säga och det är om du är nykter, använder bilbälte och inte kör för fort har du gjort mycket för att klara dig, säger Magnus Lindholm på Transportstyrelsen.

Många är rädda för jultrafiken. Varje år rapporteras det om allvarliga trafikolyckor under de här veckorna med storhelger, när många ska resa till nära och kära. Men det är långt ifrån säkert att jultrafiken är den farligaste. Många faktorer spelar in.
– Faktum är att det inte behöver vara fler dödsolyckor under julen, det kan vara fler under en annan tidsperiod en annan månad, säger Magnus Lindholm.

Jultrafiken kan vara intensiv, men behöver december behöver inte vara farligare än en sommarmånad. Men mycket beror på väglaget. Foto: Trafikverket

Om vi tittar på Transportstyrelsens statistik så stämmer detta. De senaste fem åren har december månad snarare haft ett av de lägsta dödstalen i trafiken av årets alla månader.
– Det händer olyckor under julen. Men många som reser är på väg till fjällen och då har man bälte på sig. De som inte använder det kan till exempel vara narkotikapåverkade, säger Magnus Lindholm.

Det är istället sommarmånaderna som skördar flest offer. Allra helst juli och augusti sticker i väg. Då omkommer i snitt 18 till 28 människor, medan decembertrafiken ligger mellan 16 och 21, sett på de senaste fem åren.
– Sedan händer det olyckor under julen också. Men då måste vi titta på hur många som är ute i trafik, det är en av de mest tungt trafikerade helgerna, säger Lindholm.

Vintervädret spelar också stor roll. Om det är en varm och torr december blir det mindre olyckor.
– Ja, det är en viktig sak i det hela. Med dåligt väder blir det också många fler risker, säger Magnus Lindholm.

Undvik mindre vägar, det är rådet som experterna ger dig. Även om de kan vara natursköna och med ett lugnare tempo, så är det farligare.
– Sedan kan man tänka på att använda vägar med mitträcken, de är mycket säkrare än småvägar. Många dödsolyckor kommer vid möten.

Vid de flesta dödsolyckorna har något gått snett. Det slår experterna fast efter att ha analyserat mängder med fall.
– När det kommer till dödsolyckor så är det oftast något som är fel. Man har glömt något, som till exempel bilbälte. Det är inte alltid så, man kan råka illa ut även om man håller hastigheten och tänker på säkerheten, men det är en bra bit på vägen, avslutar Magnus Lindholm.

Fem tips för att undvika olyckor i jultrafiken:

1 Starta resan i god tid. Känner du tidspress riskerar du att bli stressad och fatta ogenomtänkta beslut
2 Var utvilad. En trött förare är inte en säker förare.
3 Planera in pauser och ladda på med energi, både för fordon, förare och passagerare.
4 Välj främst våra mittseparerade vägar, de är mycket säkrare än småvägarna.
5 Håll hastigheten, det räddar liv.
LÄS MER: