Fyra dundermissar som ger dig p-böter

Här är de fyra vanligaste parkeringsmissarna som flest åker dit på. Experten lär oss knepen som gör att vi slipper parkeringsböter.

Varje år utfärdas omkring 1,5 miljoner parkeringsböter av de kommunala parkeringsvakterna. Listan för de privata är ännu högre. Men det finns enkla knep som vi bilister kan följa för att slippa de här onödiga utgifterna.
– Man ska ta god tid på sig och om du inte förstår reglerna är det bättre att parkera på någon annan plats, säger Louise Bill, vd på parkeringsbolagens branschorganisation Svepark.

Sedan finns det vissa platser som ger böter utan att det finns skyltar.
– Enligt Trafikförordningen finns det flera platser som är förbjudna att parkera på, men som inte är skyltat, ett bra exempel är tio meter närmare ett övergångsställe eller korsning, säger Louise Bill.

Louise Bill har en del tips när det kommer till hur du slipper parkeringsböter.
Ibland kan det vara svårt att hålla reda på olika zonkoder.

Många klagar på komplicerade zonkoder och svårtydda regler. Men branschen tycker ändå att man har ansvar att förstå hela regelverket.
– Man ska ta god tid på sig för att läsa igenom reglerna. Annars får man parkera någon annanstans, säger Louise Bill.

Många har fått parkeringsböter utanför sjukhus. I ett fall som vi på Carup.se har tagit upp var det utanför akutmottagningen i Halmstad. Där är det många zonkoder. För dem som har bråttom blir det lätt fel.
– Det är som att gå in i en butik och ta godis utan att betala, menar branschen, säger Louise Bill.

Parkeringsvakten slog till när Albin Gustavsson var riktigt sjuk och sökte akutvård. Trots att han betalade högre avgift än han skulle fick han p-böter.

Ett stort problem är lata bilister som tar parkeringsplatser för rörelsehindrade. Det här är ett av de allvarligaste parkeringsförseelserna.
– Det är mer vanligt än man tror, men det bedöms också hårt, säger Louise Bill.

Sedan finns det en viktig skiljelinje. Om du bryter mot kommunala bestämmelser kallas det för en parkeringsanmärkning.
– Men om det är tomtmark så får man en kontrollavgift, säger Louise Bill.

Fem tips från Louise Bill för att slippa parkeringsböter:

– Läs och förstå skyltningen
– Ta god tid på dig och ha inte bråttom,
– Om du inte förstår skyltningen, parkera någon annanstans.
– Du ska inte bara läsa skyltningen utan följa instruktionerna.
– Tänk på att trafikförordningen, det finns saker som inte är utmärkta, du får bland annat inte parkera 10 meter närmare en korsning eller övergångsställe.
– Om du använder en app, se till att skriva in registreringsnumret rätt.

Fyra vanligaste orsakerna till parkeringsböter:

Överskridande av tillåten parkeringstid

Många som parkerar missar eller struntar i om det finns en begränsad parkeringstid. Det kan också vara så att parkeringstiden gått ut. Men det finns ett bra sätt, om man betalar via en app så kan man förlänga parkeringstiden. Men det är också bra att betala för längre tid än man först beräknade stå parkerad.

Felaktig hantering eller inte betalat parkeringsavgift

Det är vanligt att folk får böter för att de inte betalat parkeringsavgifter. Samtidigt har det också blivit vanligare med att parkeringsautomaterna inte fungerar och krångliga zonkoder.

Slarv eller misstag med parkeringsskiva

I många kommuner så gäller parkeringsskiva. Man ska då ställa in den på närmaste halvtimme. Det är vanligt med parkeringsanmärkning för sådant. Var noga med att du inte kan gå ut och ställa om tiden på skivan. Parkeringsvakterna undersöker ventilerna på däcken och ser om fordonet flyttats.

Parkering mot lokala föreskrifter och regler

Det här innebär att parkera för nära övergångsställen, trottoarer, men också i öppen terräng som inte är asfalterad. Ett bra exempel är när folk parkerar på gräs eller ängsmark vid olika evenemang.
LÄS MER: