En enda timmes hög elförbrukning leder till kostnadschock. Elbilsägare och villaägare straffas hårt av de nya effekttarifferna – om de inte tvättar och laddar på natten. Nu ger Villaägarnas Riksförbund hård kritik åt elbolagen och Energimarknadsinspektionen.
– Forskning visar att det inte kommer att bli någon förändring, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.
Från årsskiftet inför jätten Ellevio och flera andra elbolag de nya effekttarifferna. Ellevio är först ut av de stora elbolagen. Men förändringen slår hårt mot villaägare med elbil. Allra mest för den med två elbilar. Om du inte vill ha massiva elräkningar tvingas de ladda bilen och sköta tvätten nattetid. Reglerna har klubbats igenom med minimal debatt.
– Det är ett beslut av Energimarknadsinspektionen, alla ska göra det senast 2027, säger Jesper Liveröd på Ellevio.
Avgiften straffar den som har höga effekttoppar. För en villaägare med elbil kan den nya avgiften betyda 1500 kronor i effekttariff varje månad, om man inte ändrar beteende. Den som velat göra sitt för klimatet och har två elbilar straffas ännu hårdare. Även för den som inte har elbil, utan tvättar och lagar mat på kvällen kan avgiften bli rejält dyr.
Men Villaägarnas Riksförbund är kritiska. För att det nya systemet ska fungera krävs det att vanligt folk med komplicerade livspussel ska behöva lägga om sina rutiner för att inte drabbas av en örfil när elräkningen kommer.
– Forskning visar att det inte kommer att bli någon förändring. Folk kommer hem från jobbet och ska i väg, de sätter igång en tvättmaskin och lagar mat, samtidigt behöver man kanske ladda elbilen för att komma iväg på aktiviteter, säger Håkan Larsson.
Resultatet blir att konsumenten får en effekttopp som sätter ribban för elräkningen.
– Då blir man straffad för den här timmen och får betala dyrt i slutändan, vi är väldigt kritiska till detta, säger Håkan Larsson.
Men elbolagen försvarar sig. Ellevio har valt att gå ut tidigt med de nya effekttarifferna, trots att de inte behöver införas förrän 2027.
– Det är inte frågan om straff. Vi kommer att fördubbla mängden el vi använder på 20 år och har ett elsystem som inte är dimensionerat för detta. Därför måste vi vara mer effektiva i hur vi använder elektriciteten, säger Jesper Liveröd.
Bor man i villa och har en elbil blir det nya elpriset en riktig smocka.
– Med elbilar måste man tänka till, försöka ladda under natten med lägre effekt, men det skulle kunna gå att göra utan straffavgifter, försöka ladda på natten så att inte elnätet överbelastas för mycket, säger Håkan Larsson.
Alla som äger en elbil måste vara mycket noga när de planerar sin strömkonsumtion i framtiden. Det handlar om flera tusenlappar om året som de kan tvingas betala med den nya prissättningen.
– Om man har en elbil så är det en stor del av strömkonsumtionen. Därför tror jag det är bra om man kan ladda på natten. Går det att göra med lägre effekt kommer det istället att bli billigare, säger Jesper Liveröd.
Men kritikerna menar på att vanligt folk har lite kunskap om vad den nya prissättningen innebär. Människor har tillräckligt med saker att ta itu med i sina vardagliga liv.
– Vi håller på att informera våra kunder och allmänheten i stort om detta. Förhoppningen är att vi kan smeta ut elkonsumtionen över dygnet, säger Jesper Liveröd.
Vi har varit i kontakt med Energimarknadsinspektionen för en kommentar. Men ingen där hade möjlighet att svara på några frågor för tillfället.
Så här mycket dyrare kan det bli för elbils- och husägare
Alla exempel är framtagna för ett hus med en säkring på 25A. Den fasta månadsavgiften för Ellevio för en sådan säkring är 365 kronor. Dessutom betalar man effekttariff på 81,25 kr per kW. Denna effekttariff halveras mellan 22.00-06.00
En elbils- och husägare som drar igång sin varmluftsugn (cirka 2 kW), tvättmaskin (2kW), torktumlare (2 kW) och laddar upp sin elbil (9 kW) samtidigt kommer ha förbrukat 15 kW under en timme. Enligt den nya effekttariffen kommer den effekttoppen kosta villaägaren 1 584 kronor (15kW X 81,25 = 1219 kr, plus den fasta månadsavgiften om 365 kronor).
Skulle man istället styra om elförbrukningen till klockan 23.00, då man bara betalar halva priset för effekten, skulle kostnaden bli betydligt lägre (ej inräknat effekten för varmluftsugnen som är svår att flytta):
Tvättmaskin, torktumlare och elbilsladdning förbrukar tillsammans 13 kW, vilket enligt den nya tariffen kommer att kosta villaägaren omkring 893 kronor (13 kW X 40,62 = 528 kronor, plus den fasta månadsavgiften om 365 kronor).
Källa: Tibber
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.