Mystisk hemgjord vägskylt har lurat bilister i 15 år

En mystisk vägskylt har förvirrat bilister i minst 15 år. Nu försöker myndigheterna lösa mysteriet hur den hemgjorda och förbjudna skylten kuppats på plats mitt i Stockholm citys pulsåder.
– Vi kan inte se att skylten finns med i vägmärkesförordningen, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen till Carup.se.

I korsningen Tégnergatan/Sveavägen mitt i centrala Stockholm sitter den här märkliga vägskylten. Något liknande finns ingen annanstans i landet. Om det här var Vi Bilägare först att berätta. Och nu ska skylten tas ner, men först vill man veta varifrån den kommer.
–  Skylten sitter i vägmiljön på en kommunal gata så det är i första hand en fråga för Stockholms kommun att hantera, säger Niclas Nilsson.

Hos trafikkontoret i Stockholm förstår man inte hur det här kunnat hända. Eftersom det är deras ansvar borde man kanske ha en aning om hur den en gång kom till en gång i tiden.
– Vi vet att skylten har suttit där allra minst sedan 2009, kanske ännu längre, men ingen vet hur den kom dit, säger Joakim Nord.

På Stockholms stad har ingenjörerna på trafikkontoret grubblat och luskat över hur den här skylten kom till. Men ingen har en blekaste aning. En dag bara fanns den där. Du kan själv strosa runt i Google Streetview här ovan och se den mystiska skylten.
– Ja, och sedan har den fått sitta kvar. Men vi har funderat på om det kanske var ett test eller en tillfällig markering under ombyggnationen som man inte tog ner, säger Joakim Nord.

Hur som helst är den inte tillåten enligt vägmärkesförordningen och får då inte sitta upp i trafiken. Vilka skyltar som får sitta upp i det svenska vägnätet är mycket noggrant reglerat genom den här förordningen. 
– Reglerna i förordningen säger att man heller inte får sätta upp en anordning som kan förväxlas med eller har samma innebörd som en anordning enligt vägmärkesförordningen, säger Niclas Nilsson. 

Många bilförare har undrat varifrån skylten kommer och försökt förstå vad den betyder. Men det finns ingen som kan ge dem svar. 
– Vi har fått ganska många frågor om den här och ingen vet heller varför den har suttit så länge. Men nu är det bestämt att den ska tas ner, säger Joakim Nord. 

Hur som helst har den som satt upp skylten brutit mot vägmärkesförordningen. I värsta fall skulle det kunna ses som ett lagbrott och den skyldige kan dömas till böter. 
– Det regleras också att ett vägmärke, en annan anordning för anvisningar för trafiken, en stolpe eller motsvarande som är avsedd att bära upp eller visa ett märke eller en anordning får inte förses med någonting som saknar samband med märkets eller anordningens ändamål, säger Niclas Nilsson.

Skylten är kanske inte missvisande, den berättar för bilisten att det kommer en kurva, med tre olika möjligheter, vänstersväng, höger eller rakt fram. Men många luras av vägmärket som ingen känner igen.
– Den visar att vägen svänger men inte lika brant, vi tror att bilisterna förstår att det är en sväng även om skylten inte sitter där, säger Joakim Nord. 

Man har inte bestämt när skylten ska tas ner. Bara att den ska bort, inte heller kommer det upp någon ny och godkänd skylt på platsen.
– Vi har inga planer på att ersätta den med någon annan skylt, säger Joakim Nord. 
LÄS MER: