Världens sista fabriksnya Volvo PV har gått 7 km

Världens äldsta fabriksnya Volvo finns i USA. En Volvo PV544 har stått undangömd sedan 1965. På 59 år har bilen körts 7 km.

Historien börjar efter andra världskriget. Lincoln Morehaed kom hem till Newburg i New York och funderade på vad han skulle göra med sitt liv. Samtidigt spirade optimismen i samklang med den nya freden genom det amerikanska samhället. Och något som låg i tiden var bilar.

Därför slog han upp portarna till sin egen bilfirma redan 1946. Till en början handlade Lincoln Morehead med olika märken. Men på 1950-talet fick han upp ögonen för en europeisk uppstickare, svenska Volvo.
Han blev auktoriserad återförsäljare och den här PV 544:an köptes 1965 in splitterny som utställningsbil till lokalen. Men snart dök Volvo Amazon upp. Då gömdes PV:n som kändes ganska föråldrad undan.

Så här såg Volvo PV544 ut på Volvos reklambilder. Och än idag finns ett fabriksnytt exemplar kvar i USA.

Sonen gjorde som pappa sa och körde in bilen i familjens garage och drog gamla filtar och täcken över. Man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden. Sedan glömde de bort bilen. Den stod där i garaget. Visst hände det någon gång att man fick syn på den, men det fanns varken tid eller engagemang för gamla bilar, allra helst inte när man hade hela bilhallen full med nya.

En dag tog han med sina söner för att ta ut bilen. Bakrutan var sprängd sedan en klumpig inbrottstjuv försökte ta sig in många år tidigare. Men i övrigt var bilen i perfekt skick. Det satt till och med plast kvar på stolarna och kilometermätaren visade på 7 km. På bakrutan satt prisinformationen från 1965 kvar.

De satte in nyckeln och med lite choke-hjälp startade Volvon. Far och söner vågade sig på en kort runda längs kvarteret. Men man var lite rädd att de över 60 år gamla Firestonedäcken skulle explodera, så man körde hem igen. Bilen uppmärksammades av Hemmings för några år sedan, och finns enligt uppgift kvar i USA än i dag, än i dag helt okörd. Kanske har bilen till och med gått mindre än den sista tillverkade PV:n som finns i Volvomuseets samlingar.
LÄS MER: