Så lurade han till sig 18 bilar med ny metod

En bilbedragare lurade till sig 18 bilar med en ny metod. Ägarna var säkra på att de skulle få betalt – men blev av med sina bilar fast de hade registreringsbeviset kvar.
–  Många vet nog inte om att man kan göra så här, säger åklagare Jimmy Skogström till Borlänge Tidning.

Åklagaren vill varna för bedragarens metod som är ny och relativt okänd. Den här Borlängebon är 35 år gammal och tungt skuldsatt. Han kom på en idé att lura av folk deras bilar och sedan sälja dem vidare utomlands för att stoppa pengarna i egen ficka. Mannens framfart varade i tio månader innan polisen satte stopp på galenskapen. Då hade 18 personer anmält att de blivit lurade. 

Hans metod var raffinerat illasinnad. Borlängebon svarade på annonser hos Blocket och Marketplace. Sedan åkte han hem till folk, provkörde och verkade både trovärdig och sympatisk. Efter en stund accepterade han deras bud och visade upp en bild på banköverföring.

I mannens mobil fanns bilder på stora summor pengar. Foto: Polisens förundersökning
En av bilarna han lurat till sig fastnade i en tysk fartkamera. Foto: Polisens förundersökning

Mannen förklarade för säljaren att de inte skulle skicka in ägarbeviset förrän pengarna fanns på deras konton. Det gjorde att ägarna kände sig trygga. Däremot tog han en bild på deras körkort och registreringsbeviset, med den bilden kunde han själv genomföra ägarbytet.  Bilägarna gick och väntade på sina pengar. Samtidigt fick de veta från Transportstyrelsen att deras bilar bytt ägare. 

– De kan ha sålts vidare och då är det svårt att styrka om köpet har skett i ond eller god tro. Dessutom var det många bilar som försvann utomlands. Han fångades bland annat av en fartkamera i Tyskland när han körde en av bilarna, säger Jimmy Skogström till Borlänge Tidning.

Mannen sålde vidare bilarna utomlands. Därför har elva av de 18 bedragna bilägarna inte fått tillbaka sina fordon. Dessutom är det svårt att veta om de utländska köparna har agerat i god tro eller om de vetat om att bilarna varit stulna. 

Till slut greps mannen. Men han blånekade bestämt och påstod att en bil betalades kontant, några andra affärer vill han inte kännas vid. Mannen spekulerade själv inför domstolen om det kunde varit någon som utger sig för att vara honom som utförde brotten.

Men tingsrätten trodde honom inte och dömde mannen för 15 fall av bedrägeri, ett grovt bedrägeri och ett fall av försök till utpressning till ett år och tre månaders fängelse, dessutom ska han betala 1 794 000 kronor i skadestånd åt de lurade bilägarna. 

Några av bilarna i utredningen

  • Mercedes-Benz hämtades i Stockholm hittades i Tyskland. Värde: 245 000 kronor.
  • Mercedes-Benz hämtades i Spånga. Är på okänd plats. Värde: 195 000 kronor.
  • Audi hämtades i Malmö. Har en ny ägare. Värde: 135 000 kronor.
  • Audi hämtades i Lidingö. Togs i beslag. Värde: 110 000 kronor.
  • Toyota Auris hämtades i Kista och ska finnas i Polen på okänd plats. Värde: 183 000 kronor.
  • Porsche Cayenne Turbo hämtades i Solna och ska finnas i Nederländerna. Värde: 300 000 kronor.
  • Porsche Cayenne hämtades i Vällingby och ska finnas i Polen. Värde: 125 000 kronor.
  • Audi hämtades i Märsta och ska finnas i Tyskland. Värde: 175 000 kronor.

LÄS MER: