Tips och guide: Köpa begagnad Audi A6

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Audi A6. Modellen är en av de mest prisvärda bilarna på begagnatmarknaden. Men precis som med alla bilar finns det en del saker att tänka på.

I början av 1980-talet var Audi en bil för äldre män i keps, men vid ett tillfälle kom någon smart person hos Audi på idén att bygga Quattro och börja med rally. Ett drag som blev en succé och 1984 vann Stig Blomqvist VM-guld i en Quattro. 

Audi är i dag ett premiummärke och är en av få biltillverkare som erbjuder fyrhjulsdrift till sina familjebilar. Som nya är deras modeller oftast dyra och Audi är inte dåliga på att ta mer betalt för extrautrustning. Men som begagnade bilar finns det faktiskt flera fördelar med Audi. En av deras populäraste modeller som är perfekt som begagnatköp är Audi A6. 

Modellen Audi A6 

Audi A6 hette till en början Audi 100. Modellen lanserades i början av 1980-talet och förändrade hela bilbranschen genom sin strömlinjeform, snåla motorer och stora utrymmen. 

Modellen har kvar mycket av sitt grundkoncept och är i dag en modern familjebil som både är effektiv och kommer med goda köregenskaper. A6 finns både som sedan och Avant. Den sistnämnda är den populäraste i Sverige. Modellen finns både med fram- och fyrhjulsdrift. Familjebilen är perfekt för långresor då den erbjuder en stor komfort och bra väghållning. 

Motorer begagnad Audi A6

Audi A6 har en mängd olika motorer att välja på. I Sverige är den vanligaste motorn en dieselvariant på två liter. Den finns med 190 hk, 177 hk och 211 hk. Ifall du behöver en bil som kan dra mycket är V6-dieseln det bästa alternativet. Den allra starkaste varianten kommer på 313 hk.

Det finns även flera bensinalternativ till Audi A6. En av dessa är en tvåliters TFSI-motor på 180 hästkrafter. De flesta uppskattar 190 hk-dieseln bäst då den både är stark och snål.

Problem begagnad Audi A6

Audi A6 är en relativt felfri modell. Men det finns saker du bör se upp för. Ifall bilen har gått långt kan de vara bra att kolla till dubbelkopplingslådorna som kan börja slira. Om det börjat göra det måste du byta lameller, en reparation som oftast blir väldigt dyr historia. De äldre bensindrivna bilarna har en kamkedja som lätt kan kugga över och då havererar motorn. Det kan även förekomma krångel med elektroniken så var extra noga att testa allt innan dit köp. 

Ekonomi begagnad Audi A6

Även om Audi A6 är en dyr premiumbil så är det ett bra köp i andrahand. Den första ägaren tar den stora delen av värdeminskningen och du slipper dessutom att betala för all extrautrustning. Sedanmodellen är mycket billigare än Avant-versionen, men är samtidigt inte lika praktisk.

Den modell som kanske passar bäst in på de svenska vägarna är A6 Allroad. Den har tåliga plastpaneler på karossen och är otroligt komfortabel. Men ifall du gillar fart kan du sikta in dig på RS6-versionen med sin V8-motor med dubbelturbo och 605 hk. 
LÄS MER: