Dyrare att tanka – är det slut med billig bensin nu?

Är tiderna med låga bensin- och dieselpriser över för den här gången? Oljepriset stiger igen och på en månad har priset gått upp med nästan en krona. 
– Det har med kriget i Mellanöstern att göra, vi har alla indikationer på att det kommer att fortsätta öka, säger bränsleexperten Nora Johnsson på Oljeshejkerna Johnsson.

Bränsleprisrna nådde tidigare i höst sin lägsta nivå på tre år och många jublade över att det var billigt att fylla tanken. Men på en månad har priset vänt brant uppåt. Nästan varje dag kommer nya höjningar.
– Det har med kriget i Mellanöstern att göra, vi har alla indikationer på att det kommer att fortsätta öka, säger Nora Johnsson.

Hur länge och hur mycket är svårt att säga. Men så länge det är oroligt i den delen av världen påverkas oljepriset. På en månad har oljan gått upp 12 procent från bottennivån den 9 september.
– Det som händer i den regionen har stor påverkan på oljepriset. Vi följer utvecklingen och ser hur länge det kommer att pågå, säger Nora Johnsson.

Nora Johnsson på Oljeshejkerna Johnsson.

Men hon ser samtidigt ett ljus i tunneln. Den här uppgången kanske bara är tillfällig, snart blir det billigare att tanka igen. 
– Jag tror att det här är kortsiktigt, längre fram kommer priset att sjunka igen, det finns en överproduktion i världen och priset styrs av tillgång och efterfrågan, säger Nora Johnsson.

Opec består av 14 oljeproducerande länder som alla fortsätter att pumpa upp mängder med olja. Det gör att världsmarknadspriset hålls på en låg nivå.
– Opecländerna fortsätter att producera mycket olja och man ser inga tendenser att de skulle gå ner i produktion. Därför tror jag att priset kommer att falla framöver, säger Nora Johnsson.

Men branschen är svajig och plötsliga händelser på en skakig världsmarknad kan förändra situationen fullständigt.
– Det skulle vara om kriget i Mellanöstern påverkar transporter så att de oljeproducerande länderna inte kan transportera sin olja.

Hon har en teori om varför Opec fortsätter sin överproduktion och översvämmar världsmarknaden med billig olja.
– Det kan ha med kriget i Ukraina att göra. Genom att producera mer olja så sjunker världsmarknadspriset och Ryssland får mindre pengar till sin krigskassa, säger Nora Johnsson. 

Så länge kriget i Mellanöstern pågår finns det risk att priserna kommer att fortsätta stiga. Med oljan vet man aldrig säkert. 
– Vi följer utvecklingen och ser vad som händer, oljepriset är känsligt, säger Nora Johnsson. 

På längre sikt får vi dock tänka att bensin och diesel går upp rejält. Riksdagen har klubbat igenom EU:s system med utsläppsrätter, kallat ETS2. Det innebär att avgiften för utsläppsrätter läggs ovanpå priset. Experter har varnat för literpriser på 35 kronor, men ingen vet ännu säkert. 
LÄS MER: