Konkurs för anrik bilhandlare: ”Väldigt tungt”

Kollapsen bland bilhandlare har startat. I går begärdes klassiska Lönestams bilar i konkurs.
– Det är extra tråkigt med ett så gammalt och fint företag, säger Oscar Brandin, advokat på Delphi.

Det är han som fått i uppdrag att bli konkursförvaltare. Men det är inte helt utan att Oscar blir berörd, Lönestams bilar har betytt väldigt mycket för Mantorp och alla som bor där.
– Det är alltid tråkigt med konkurser, det är många människor inblandade. Men det blir speciellt med en sådan här fin firma, den har lång tradition, säger Oscar Brandin.

Experterna har spått en våg av konkurser bland bilhandlare. Men att det börjar redan nu var oväntat tidigt. Anledningen är att hela branschen blöder och för varje månad minskar nybilsförsäljningen. Lönestams var auktoriserade för DFSK och Mitsubishi.  
– Jag har förstått att det är tufft i den branschen. Men vi ska se vad man kan göra av det här. Det finns en verkstad i anslutning, vi ska titta på om det är någon som vill driva vidare verksamheten, säger Oscar Brandin.

Först ska han sondera terrängen för att se om det finns någon som kan tänka sig att överta verksamheten. Det finns en stor verkstad i anslutning till bilhallen som kan göra lokalerna intressanta.
– Om inte någon vill ta över verksamheten så kommer lokalerna att säljas på auktion, säger Oscar Brandin.

De osålda bilarna står kvar i bilhallen. Med den djupa kris vi har i bilbranschen just nu är det svårt att sälja bilar. Inte minst blir det ännu tuffare när märken som Tesla erbjuder nya elbilar till nollränta.
– Bilarna ska auktioneras ut, det blir bäst pris på det viset och vi kan få in pengar till konkursboet och betala av skulderna, säger Oscar Brandin.

För människorna i Mantorp var detta ett hårt slag. Lönestams har funnits där i decennier och hjälpt människor med bilar i livets alla skeden. 
– Nu känns det väldigt tungt och jag vill inte direkt prata om saken. Men det är jobbigt alltsammans, säger Katarina Sandström, delägare på Lönestams.

Konkursen är bara ett dygn gammal. För de som arbetar där och har gjort det nästan hela sitt yrkesverksamma liv är allt mycket svårt. Människorna i Mantorp lider med sin gamla bilfirma. Det märks inte minst på sociala medier där deltagandet är stort.
– Jag vet inte riktigt vad man ska säga, men det är fruktansvärt tungt i vår bransch, säger Katarina Sandström.
LÄS MER: