VW-topp i olycka – dieselgate-rättegång ställs in

Rättegången mot huvudmannen bakom Diselegate är uppskjuten. Den tidigare Volkswagenchefen Martin Winterkorn, 77, har hallkat på en tvål i duschen och brutit lårbenet.
– Vi kommer att visa att vår klient är oskyldig, säger hans advokat Felix Dürr till Bild Zeitung.

Volkswagens avsatta skandalchef Martin Winterkorn är 77 år gammal och riskerar en ålderdom bakom galler. Men rättegången blev uppskjuten i sista stund. Anledningen är att Martin Winterkorn som lidit av en rad hälsoproblem har ramlat på en tvål i duschen. Han är nu på sjukhus och vårdas enligt Bild Zeitung för brutet lårben. 

Winterkorn är åtalad för kommersiellt bedrägeri, marknadsmanipulation och falska uppgifter i Handelskriminalkammaren utredde fallet. Nu slipper han inställa sig i domstolen i Braunschweig på onsdagsmorgonen. Dessutom meddelar hans advokater att Martin Winterkorn, som en effekt av det olyckliga fallet, kommer att ha svårt att vara med i det offentliga livet. Hans rehabilitering är inte planerad att komma igång förrän efter jul.

Volkswagen-chefen Martin Winterkorn stod åtalad för misstänkta brott i samband med dieselgate-skandalen då miljontals bilar manipulerades av Volkswagen.

För Volkswagen var det en ovälkommen olycka. Den krisande tyska biltillverkaren hade säkert gärna lagt den här historien bakom sig. Dieselgate har hemsökt huvudkontoret i Wolfsburg i snart tio år. Det var 2013 som forskare på universitetet i West Virginia avslöjade att Volkswagens bilar tillverkade från 2009 hade en olaglig programvara installerad. Den här programvaran manipulerade utsläppen av kväveoxider så att testresultaten blev 40 gånger mindre än de faktiska utsläppen.

Rapporten fick den amerikanska miljöskyddsmyndigheten Environmental Protection Agency att agera. Med bakgrund av Clean Air Act slog man till mot Volkswagen i USA. Det här fick till följd att flera andra länder gjorde detsamma.

Katastrofen var ett faktum för Volkswagen. Ett av de första huvuden som rullade var Martin Winterkorn som då stod på tröskeln mot pensionen. Men snart följde också, Hans Jakob Neusser från Audi, Ulrich Hackenberg  och Porsches Wolfgang Hatz efter i fallet. 
LÄS MER: