Alla blir tvungna gå på körskola: ”Bra med spärrtid”

Trafiklärarna välkomnar den nya körkortsutredningen med obligatorisk vägledning på trafikskola. De hoppas att andelen underkända på kör- och teoriprov kan minska.  
– Det är bra att man vill införa en spärrtid så att det inte går att anmäla sig till ett nytt prov direkt efter underkänt resultat, säger Maria Stenman, ordförande för Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR).

På måndagsmorgonen presenterade regeringen utredare Josefine Hallenberg från Transportstyrelsen en 182 sidor lång utredning om hur körkortsutbildningen ska utformas i framtiden.
– Det är i alla fall bra att man föreslår att det ska bli krav på vägledning hos en körskola. Men vi skulle gärna sett att de la ner mer fokus på teoridelen, nu är det mycket som kretsar kring den praktiska delen av körkortsutbildningen, säger Maria Stenman. 

Om den nya utredningen går igenom innebär det ett slut för systemet med privatister. I så fall kommer alla körkortselever i framtiden att vara tvungna att skriva in sig på en trafikskola.
– Det är något som vi länge har pratat om, det skulle hjälpa eleverna att bli bättre förberedda till proven, säger Maria Stenman.

Trafiklärarna är ändå inte jublande glada. 
– Men det är för tidigt ännu att säga vilken effekt det får, allt det här beror på hur mycket trafikskolorna är delaktiga i elevernas utbildning. Om de bara måste närvara på lektionerna, eller om vi har ett mandat och bedöma deras kunskaper innan de gör provet, säger Maria Stenman.

Det verkar som utredningen lyssnat på Sveriges trafikskolor. Flera av de saker som de lyft i kritik mot lagstiftningen kommer nu som förslag genom utredningen. 
– Det är bra att man vill införa en spärrtid så att det inte går att anmäla sig till ett nytt prov direkt efter underkänt resultat. Då kan eleverna förbereda sig bättre, säger Maria Stenman.

Däremot tycker STR att man skulle titta mer på den teoretiska delen av utbildningen. 
– Sedan är det giltighetstiden på teoriprovet. Tolv månader är för lång tid, vi tror att teoretisk och praktisk kunskap går hand i hand, säger Maria Stenman.

Nu ska utredningen ut på remiss till olika berörda instanser. Därefter kommer den att överlämnas till regeringen för Sveriges riksdag att besluta om.