Sveriges hårdaste förarprövare: ”Fjäsk biter inte”

Helsingborg har Sveriges hårdaste förarprövare. Här delar de med sig av några enkla tips för att klara uppkörningen.
– Fjäsk biter inte, men det lär de sig snabbt, säger Örjan Benke på Trafikverket till Helsingborgs Dagblad.

Han och kollegan Per Tryggvesson genomför ungefär 1000 uppkörningar om året vardera. Med den hårda statistik som regionen uppvisar är det nästan 700 underkända årligen. I Helsingborg blir bara 31,7 procent av uppkörningarna godkända, jämfört med 46,83 procent nationellt.

Enligt dem har den negativa statistiken många bottnar. En är socioekonomisk, många har inte råd att ta tillräckligt många lektioner. En annan är språkliga problem. Men ett annat vanligt bekymmer bland de yngre uppkörarna är att de inte har förberett sig tillräckligt.

Färre än var tredje som kör upp här klarar sig.

– Alla vill ha körkort, men har inte tid att förkovra sig. Det ska gå så fort, syftet med att börja övningsköra när man är 16 år är att uppleva alla årstider två gånger om, om man då försöker göra det på en månad istället blir det ett quick fix, säger Örjan Benke.

Numera genomförs en uppkörning under 25 minuter. Den innehåller körning både i låg och högre fart, samt olika moment som att backa med bilen. För 20 år sedan fanns det en rad olika förseelser som man blev underkänd på. Men numera är det bara om man kör mot rött, handledarna ser istället mer på helheten.
– Många är inte ens på nivån där de vet vad det handlar om. Hur man samspelar med andra i trafiken. Då kan vi inte nå dem hur mycket vi än förklarar, säger Per Tryggvesson.

Tipsen för att klara uppkörningen:

God planering som är grunden för trafiksäkerhet
Kör energieffektivt
Slappna av bakom ratten
Fjäsk biter inte
Var förberedd och anmäl dig inte till körprovet på chans

Vanliga bortförklaringar:

Ingen har sagt detta till mig, eller jag har aldrig kört så dåligt förut.

Uppkörningsmanualen

Fordonskännedom
Trafiksäkerhet
Manövrering
Beteende
Miljö och sparsam körning
LÄS MER: