Muskelbil med sjuliters Hemi-V8 säljs rekorddyrt

Muskelbil med Hemi-motor säljs för rekordpris. Det är en Dodge Daytona från 1969. En specialmodell tillverkad i bara 22 exemplar.

Dodge Daytona lanserades 1969. Bakgrunden var att man misslyckats med tidigare modeller på tävlingsbanorna och ville återupprätta bilmärkets rykte. Den nya Daytona gjorde succé direkt. Hon vann Talladega 500 och gjorde sig genast ett jätterykte inom racingvärlden. Samtidigt tillverkades en serie Daytonor var vanliga vägar.

Omkring 500 stycken byggdes och 70 av dem var i en speciell version med den kraftfulla V8 Hemi-motorn, till skillnad från den vanliga Magnum-motorn som Daytonorna hade. Den här bilen är dessutom ännu mer sällsynt än så. Den är en av 22 som byggdes med en manuell fyrväxlad låda. Hemimotorn är mycket kraftfull och har 425 hästkrafter, bilen är med andra ord ett riktigt krutpaket. Allra helst sett till vilket år den är byggd.

Därför förväntas den också gå under klubban för ett mycket högt pris. På lördag under den lyxiga bilveckan i Monterey, Kalifornien kommer bilen att auktioneras ut på Mecums auktion. Och priset förväntas stiga över 20 miljoner kronor. Just den här bilen levererades från fabriken till en bilhandlare i Phoenix. Därefter har den haft flera olika ägare.

Senast kommer den från det nationella bilmuseet i Nevada, som genom en försäljning kan få loss pengar att utveckla sin verksamhet. Men på bekostnad av en mycket sällsynt klenod. Den är lackad i en klargrön färg och nyligen restaurerad. Interiören är också i ett perfekt skick med vinylklädsel som matchar lacken.
Dodge Daytona är också en riktig långkörare i bilfabriken. Det kom en fjärde generation av den här klassiska muskelbilen 2015.
LÄS MER: