Byggde V16-motor med 5000 hästkrafter

Här är V16-motorn med fyra turbo som utklassar Bugatti. Den har 12,3-liters cylindervolym och ger otroliga 5000 hästkrafter. Superbilen som motorn skulle ha suttit i verkar dock inte bli av.

Det är tio år sedan byggarna påstod att Devel Sixteen skulle slå alla rekord. Men efter ett decennium har den här framtida superbilen ännu inte lyckats leva upp till förväntningarna. Det var på bilsalongen 2015 som den här bilen visades upp för första gången. Man påstod att den skulle klara 0-100 på 1,8 sekunder och nå otroliga 560 kilometer i timmen.

Men istället för hyllningar möttes Devel Sixteen av en grundmurad skepticism. Världen hade sett så många storslagna superprojekt tidigare som kapsejsat och drivit människor i konkursen. Därför lät inte muntrationen vänta på sig när Devel Sixteen inte kom ut på marknaden. Istället visade det sig att alla tre prototyper brunnit upp eller gått sönder. För byggarna var det här en katastrof. De måste hitta en motor som levde upp till deras drömmars mål.

Superbilen verkar inte bli verklighet trots att Supercar Blondie kört bilen.

Svaret på den frågan blev motorbyggaren Steve Morris från hockeymetropolen Muskegon i Michigan. Han utvecklade en makalös motor. En 12,3 liters V16 med över 5000 hästkrafter. Men problemet var transmissionen. Risken för överhettning var stor. 

Men Steve Morris är ett geni. Han hittade lösningen inom dragracingen, där det finns teknik för att hantera dessa otroliga hastigheter. Medan det verkar högst osäkert om bilen Devel Sixteen blir av är V16-motorn i högsta grad en verklighet.

Motorbyggaren Steve Morris retar sig på belackarna.
– Folk tror kanske att de här specialmotorerna kan byggas för 100 000 dollar. Det är omöjligt, alla sådana här projekt är astronomiskt dyra. Jag bygger för en tiondel av de stora märkena och det är ändå en miljonaffär för mig, säger Steve Morris enligt Auto Motor und Sport.

Men när experterna tar sig en titt på Devel Sixteen verkar det inte vara mer än en mycket dyr Corvette.  Chassit är nämligen i princip identisk med Corvette 8. Ett faktum som inte ökar tilltron till det skamfilade bilprojektet. Steve Morris 5000 hästars motor däremot. Den är i allra högsta grad verklig. Det är ett monster till en maskin som förhoppningsvis ska hitta ett hem någonstans i en fungerande bil.
LÄS MER: