Omtyckta familjebilen går i graven

Seats populära flaggskepp går i graven. Volkswagen meddelar att man lägger ner produktionen av omtyckta familje-SUV:en Seat Tarraco. Istället satsar tyskarna och spanjorerna sina kort på uppstickaren Cupra Terramar. 

Seat Tarraco och Cupra Terramar är två ganska likartade laddhybrider med ungefär samma prestanda. Att huvudbolaget skulle välja att lägga ner det ena kom inte som en stor överraskning. Men först hyllade Volkswagen Groups chefer Seat Tarracos framgångar. I andra andetaget meddelar man att modellen läggs ner efter sex år i produktion.
– Från mitten av 2024 kommer vi istället att satsa på Cupra Terramar som kommer att fylla Tarracons tomrum alldeles utmärkt, meddelar Volkswagen Group.

Seat Tarraco har varit en mycket populär SUV, inte minst i Europa. Den har funnits som fem eller sjusitsig med olika motorer. Med sitt generösa lastutrymme har den varit en alldeles utmärkt bil för barnrika familjer.  Beslutet från de tyska huvudägarna att man ska sluta tillverka den har tagits emot med ilska i Spanien.

Seat Terraco ersätts istället av Cupra Terramar.

Istället satsar Volkswagen Group på Cupras laddhybrid Terramar. Bilmärket Cupra grundades av Seat. Men dotterbolaget har varit så framgångsrikt att det gått om sitt moderbolag.  Cupra Terramar är också den sista bilen med förbränningsmotor som Cupra kommer att bygga. Volkswagen Group har meddelat att dotterbolagets produktion ska vara inriktad på elbilar från 2030.

Seats framtid har varit en omdiskuterad fråga mellan Tyskland och Spanien under en ganska lång tid. Förra året uttalade sig Thomas Schäfer VD på Volkswagen på ett sätt som gav spanjorerna skrämselhicka.
– Seats framtid är Cupra, sa Schäfer då.

Det beskedet skapade stor oro i Spanien, där Seat som grundades efter andra världskriget, har spelat en stor roll i landets industrialisering. Men Schäfers fräna uttalande har senare tonats ner från Seats nya chef Wayne Griffiths. Hur framtiden ser ut för bilmärket är ovisst. Men klart är att ägarna i Volkswagen satsar allt mer sina kort på det nybildade Cupra.
LÄS MER: